Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vinkovci | 18. 9. 2020.

Predsjednik Vlade otvorio 55. Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom »Curo draga iz sokaka mog« započele su 55. Vinkovačke jeseni, trodnevna manifestacija hrvatskog izvornog folklora

Pozdravljajući nazočne, premijer Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku ponovo biti u Vinkovcima te što mu je pripala čast otvoriti ovu poznatu manifestaciju koja njeguje hrvatsku kulturnu baštinu, folklor i tradiciju.

"Još mi je jednom pripalo zadovoljstvo, a i posebna čast, da otvorim 55. Vinkovačke jeseni, ove godine u specifičnom posebnom izdanju. Stoga želim u ime Vlade kao pokrovitelja zahvaliti organizatorima i kulturnim djelatnicima, svima koji ste se trudili unatoč epidemiološkim okvirima organizirati ovu našu bogatu tradicijsku manifestaciju, u nešto skraćenom obliku, ali uz puno video doprinosa različitih kulturno-umjetničkih društava diljem Hrvatske", rekao je Plenković založivši se za predaju kulturne baštine i vrijednosti mlađim naraštajima.

"Da se nastavi naša tradicija, da se nastavi naša baština, naša kultura, naš identitet - sve ono što vas čini Slavoncima, sve ono što vas čini Šokcima i da nastavimo predaju mladim generacijama našega folklora, plesa, glazbe, umjetnosti, kao i angažmana od srca naših volontera, naših amatera."

"Vjerujem da ćemo danas, kao i sljedećih dana, svi još jednom vidjeti bogatstvo Slavonije i šokačkoga kraja kao i veliko gostoprimstvo u Vinkovcima", kazao je premijer prije početka svečanosti čestitavši gradonačelniku Vinkovaca na uspješnoj organizaciji ovogodišnje manifestacije.

Također je sve posjetitelje pozvao da budu odgovorni "tako da ove 55. Vinkovačke jeseni budu upamćene i kao lijepe, a i u zdravstvenom pogledu odgovorne od strane svakoga od nas".

Uz predsjednika Vlade na svečanosti otvorenja bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Zbog pandemije koronavirusa 55. Vinkovačke jeseni održavaju se tri umjesto uobičajenih deset dana, a od brojnih priredbi te manifestacije održava se samo svečanost otvorenja te u nedjelju svečani mimohod sudionika kada će ulicama grada proći samo KUD-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije. Nastupi gostujućih KUD-ova koji su prethodno snimljeni od Dubrovnika do Đakova bit će prikazani online.

Izvor: Vlada / Hina