Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 9. 2020.

Zakon o obnovi Zagreba treba biti kvalitetan, održiv i konsenzualan

Na 8. Vladinoj sjednici prihvaćeno je tridesetak amandmana na Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Današnja, 8. sjednica Vlade Republike Hrvatske, na dnevnome je redu imala jednu točku - Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je rekao kako je Vladin cilj da zakon o obnovi Zagreba bude kvalitetan, održiv i da dugoročno osigura obnovu Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa.

"Vladin je pristup uključiv i konsenzualan, zbog toga smo se odlučili prihvatiti prilično velik broj amandmana od kojih su mnogi bili istovjetni", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su analizirali sve prijedloge te će danas, s obzirom na sutrašnju raspravu u Saboru o amandmanima, usvojiti zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja.

Horvat: rukovodili smo se prijedlozima struke

Zaključak je predstavio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekavši kako su na Prijedlog zakona upućena ukupno 183 amandmana.

Naglasio je da su se u analizi rukovodili stručnim prijedlozima.

"Spremni smo u potpunosti prihvatiti 30-ak amandmana, dok smo amandmane Ljubice Lukačić, Domagoja Hajdukovića i Natalije Martinčević spremni prihvatiti djelomično. Odnosno, tijekom sutrašnjeg predstavljanja u Saboru mi ćemo predstaviti na koji način bismo rado usuglasili konačni izrijek članaka zakona, a u skladu ili djelomično u skladu s predloženim amandmanima", rekao je Horvat.