Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 8. 9. 2020.

Želimo da se Varaždinska županija i sjever Hrvatske dinamično razvijaju

Premijer Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici varaždinske Županijske skupštine u povodu Dana županije

U pratnji predsjednika Vlade bili su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Čestitavši Dan Varaždinske županije, premijer Plenković u svom govoru istaknuo je napore koji se ulažu u gospodarski, kulturni i sveučilišni razvoj Županije i grada Varaždina.

Spomenuo je da je Vlada u proteklom mandatu učinila mnogo za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.

To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa, naveo je. Prvi stup je, podsjetio je predsjednik Vlade, kontinuiran, stalan i otvoren dijalog. "Dijalog koji smo učinili sustavnim od kraja 2016. nastavit ćemo u Gospiću 18. rujna", najavio je.

Kazao je da takav kontakt članica i članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatskom zajednicom općina omogućuje da se zajedničke teme rasprave na vrijeme. "I da nam signalizirate ono što je na nacionalnoj razini u pogledu zakonodavne inicijative Vlade i kasnije donošenja tih zakona u Hrvatskom saboru bitno i korisno za jedinice lokalne i područne samouprave i za regionalni razvoj", poručio je Plenković.

Drugi stup je funkcionalna decentralizacija. "Hrvatska ima razgrnutu mrežu jedinca lokalne i područne samouprave koja ima smisla ako ima ovlasti i ako su te ovlasti napravljene temeljem načela supsidijarnosti i proporcionalnosti najkorisnije za građane", rekao je premijer.

Istaknuo je da su i tu poduzeti iskoraci, izdvojivši reformu kojom su županijama pridruženi uredi državne uprave.

Varaždinska županija ugovorila dvije milijarde kuna iz europskih sredstva

Treći stup je fiskalna decentralizacija. Predsjednik Vlade je pojasnio da, kad se usporede prihodi jedinica lokalne i područne samouprave na razini Hrvatske 2017. i 2019, razlika iznosi više od 3,5 milijardi kuna prihoda za županije, gradove i općine, što je omogućeno Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave.

Premijer je naveo da je četvrti stup projektna suradnja, koju Vlada podržava kroz dva pravca – nacionalna i europska sredstva. Dodao je da je Varaždinska županija do sada ugovorila dvije milijarde kuna iz europskih sredstva.

Plenković je spomenuo i to da je Vlada u gospodarskoj krizi uzrokovanoj Covid-om 19 stala iza poslodavaca i radnika u Varaždinskoj županiji. Naglasio je da je država do sada dala 300 milijuna kuna na korist i dobrobit radnika te je na taj spašeno 34 tisuće radnih mjesta.

Izazovi oporavka i razvoja, rekao je Plenković, nameću obvezu da dobro uskladimo prioritete koje imate vi i vama susjedne županije kako bi to bio jedan harmoničan pristup razvoja sjevera Hrvatske.

"I zato na tragu ovog jednog suradljivog i profinjenog načina rada u ovoj Županiji očekujem da budemo partneri i u godinama pred nama. U Vladi imate prijatelja i podupiratelja. Poštovanje koje smo vam došli iskazati svojim dolaskom je signal snage i želje da se Varaždinska županija i sjever Hrvatske dinamično razvijaju", poručio je predsjednik Vlade.

Po dolasku u Varaždin, premijer Plenković je razgledao izložbu u Gradskom muzeju.