Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 7. 2020.

Novi će tankoćutni zastupnici u Saboru očvrsnuti

Prilikom predstavljanja članova i programa nove Vlade mandatar Andrej Plenković odgovarao je na brojne zastupničke replike

Plenković je poručio da najava o otvaranju 100 tisuća radnih mjesta u iduće četiri godine nije slučajna, nego se temelji na rezultatima rada Vlade u protekle četiri godine.

"Taj broj nije u program nove Vlade stavljen kao plod kreacije u dokolici, nego na temelju rezultata prvog, četverogodišnjeg mandata moje Vlade, a to je 110 tisuća radnih mjesta koje smo ostvarili", odvratio je Plenković oporbenim zastupnicima koji su propitivali realnost te najave.

Svjesna da je to ključna mjera, nova Vlada za aktivne mjere zapošljavanja, diže iznos sa 7,5 milijardi na 10 milijardi kuna.

Obećavam 7.600 kuna prosječne plaće

Plenković poručuje da će nova Vlada ispuniti i najavljen porast prosječne i minimalne plaće. "Obećavam 7.600 kuna prosječne plaće četiri godine od danas", uzvratio je Katarini Peović (RF).

U dosadašnjem mandatu minimalnu smo plaću podignuli za 754 kune, odgovorio joj je mandatar koji do kraja mandata nove Vlade najavljuje i minimalnu plaću od najmanje 4250 kuna.

Odgovorio je također na pitanja o pobačaju. Politika HDZ-a i njegov je stav da život počinje od začeća, no generalne zabrane ne može biti, kazao je te napomenuo da je Ustavni sud kazao da se u pedagoškom, informativnom smislu poduzme sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje.

Temu pobačaja ćemo rješavati, pokušati postići što širi konsenzus, odgovorio je Hrvoju Zekanoviću (HS) i Sabini Glasovac (SDP).

Ukidanje imuniteta članovima Vlade

Što se tiče reforme pravosuđa, najavljuje da će na dnevni red doći brojni ključni zakoni. Imamo sistemskih pitanja koja treba riješiti, a borba protiv korupcije bit će na visokom mjestu.

Ono što planiramo učiniti, kao jedan zalog, ukinuti imunitet članovima Vlade. To je relikt, koji postoji ovdje od sredine '90-ih, a mi ćemo taj zakon promijeniti kako bismo poslali važnu poruku o tome što mislimo o borbi protiv korupcije, naglasio je Plenković.

Odbacio je tvrdnje SDP-ova Branka Grčića da Hrvatska slabo koristi EU-sredstva, odnosno da je zadnja po isplaćenim sredstvima.

U našem mandatu došli smo do 97 posto ugovorenih, 37 posto isplaćenih sredstava, taj mehanizam ide jako brzo, Hrvatska danas više nije ista u apsorpciji sredstva kao u vrijeme kad smo mi krenuli, kazao je.

Naglasio je da nova ministrica za EU fondove ima zadaću da ubrza operativne programe i apsorpciju sredstava za konkretne projekte, a cijela će Vlada oformiti tijelo kojemu će osobno biti na čelu i koje će načiniti nacionalni plan oporavka kako bi Hrvatska povukla sredstva koja su joj odobrena prošli tjedan, dakle 22 milijarde eura.

U stanci rasprave o programu nove Vlade mandatar Andrej Plenković istaknuo je da nije osobno odgovoran za to što su ga zastupnici dobili sa zakašnjenjem, a za novi je saziv Sabora rekao da je u njemu dosta tankoćutnih zastupnika koji tek trebaju očvrsnuti.

"Zadovoljan sam onim što smo predstavili kao program. Da razjasnim tezu o tome da program nije poslan 25 dana ranije. Dakle, uvijek je to tako. Nakon što je Sabor jučer usvojio zakon o smanjenju ministarstava, poslani su materijali Saboru. A sad, je li to dostavljeno u 8 ili 9 nije do mene kao mandatara. Znali su svi kakav je program, nema u njemu iznenađenja u odnosu na kampanju", rekao je Plenković novinarima u Saboru odgovarajući na kritike zastupnika da su program nove Vlade dobili prekasno da bi ga uspjeli proučiti.

Rekao je nadalje da ga u raspravi nitko od novih zastupnika nije izbacio iz takta, ali je primijetio da u novom sazivu ima dosta novih zastupnika koji su prilično tankoćutni te su zatražili zaštitu potpredsjednika Sabora, misleći pritom na zastupnike koji su ga optužili da je prekidao izlaganje Tomislava Tomaševića (Zeleno-lijeva koalicija) te upozoravali predsjedavajućeg Željka Reinera na povredu poslovnika.

"Očvrsnut će", dodao je Plenković.

Fotografiranje nove vlade pričekat će povratak ministra Ivana Malenice, koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Plenković je također istaknuo da mu je dovoljna potpora 76 zastupnika te da se neće baviti nagovaranjem i lobiranjem radi veće potpore.

"Nitko u HDZ-u nema mandat ni s kim razgovarati povrh ovih 76 zastupnika osim mene. A ja nisam ni s kim razgovarao", rekao je Plenković te poručio da je dobrodošao svatko tko želi podržati novu Vladu, ali to mora učiniti samoinicijativno, javno i transparentno.

Potvrdio je i da će se ukinuti imunitet članovima Vlade za korupcijska djela te istaknuo da je to važna politička poruka, jedan od doprinosa borbi protiv korupcije.

Rekao je usto da će akontacija sredstava iz Bruxellesa namijenjenih obnovi Zagreba nakon potresa u iznosu od 89 milijuna eura vjerojatno dospjeti početkom kolovoza, a usvajanje zakona o obnovi Zagreba očekuje u rujnu.

Što se tiče sukoba između HDZ-ova zastupnika Vinka Zulima i Katarine Peović iz Radničke fronte, Plenković je rekao da ne zna detalje, ali da je to "apsolutno izvan kodeksa našeg ponašanja".