Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 7. 2020.

Hrvatska je ispunila sve obveze za uključenje u ERM II

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održana je šesta sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute

Premijer Plenković podsjetio je na to da su u petak ministri financija država članica Eurogrupe te Danska i predsjednica Europske središnje banke donijeli odluku da se Hrvatska uključi u europski tečajni mehanizam ERM II.

"To je bio jedan od naših strateških ciljeva, dvije integracije na razini Europske unije", kazao je premijer Plenković, dodavši da su to schengensko područje i eurozona.

"Ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II važan je na ekonomskom i financijskom planu, važan je za kreditni rejting, za investicije,za stabilnost naših financija", nastavio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da je Hrvatska ispunila sve obveze koje je imala, a na tome naročito zahvalio i Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom zavodu za statistiku, koji su imali "važnu ulogu u ispunjavanju akcijskog plana".

Paritet između kune i eura 7,53450 kn

"Utvrđen je središnji paritet između kune i eura, koji će biti 7,53450 kuna", kazao je premijer i dodao da odgovara tečaju od petka, dakle od dana donošenja odluke.

Napomenuo je i da se sljedeći koraci odnose na razdoblje u kojem će Hrvatska provesti otprilike tri godine, po procjenama i sukladno iskustvima drugih, a u tom razdoblju mora se voditi računa da ispunimo kriterije iz Maastrichta, odnosno kriterije nominalne konvergencije, a to su stabilnost tečaja, stabilnost cijena, stabilnost kamatnih stopa, uz dva važna indikatora koja se tiču javnih financija – deficit proračuna i javni dug.

Najavio je da će Vlada i dalje nastaviti provoditi akcijski plan, na području sprečavanja pranja novca, jačanju poslovnog okruženja i općenito investicijske klime, smanjivanju parafiskalnih nameta, te nastojati poboljšati upravljanje u javnom sektoru i jačati pravosuđe, osobito naš zakonski okvir koji se odnosi na stečaj.

Također, pojasnio je premijer, provest će se tzv. Changeover plan odnosno Nacionalni plan zamjene kune eurom, koji definira podatke i odgovornost pojedinih dionika, zaštitu potrošača, pripreme za dvojno iskazivanje cijena i zaštitu potrošača te postupak konverzije kune u euro.

"Činjenica da smo u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) treba osigurati da nam agencije za kreditni rejting nastave iskazivati povjerenje", ustvrdio je.

Njihova recentna izvješća koja se odnose na Hrvatsku, kazao je Plenković, bili su odraz povjerenja u našu dosadašnju politiku i sposobnost da iz ove krize izađemo dovoljno snažni, konsolidirani i da imamo brzi oporavak na tragu onoga što procjenjuju i druge međunarodne financijske institucije.

Hrvatska je visokoeurizirana zemlja

Predsjednik Vlade je spomenuo i uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. swap line, koji je dogovoren s Europskom središnjom bankom. Pojasnio je da zemlje koje su u eurozoni kroz europski standardizacijski mehanizam imaju puno jednostavnije i povoljnije zajmove. "Hrvatska će to moći kada ostvari svoj strateški cilj uvođenja eura", dodao je.

Plenković je ponovio da je Hrvatska visokoeuroizirana zemlja. Naveo je da štednja u eurima nikad nije pala ispod 66% Kad je riječ o zaduživanju, 47% kredita je u kunama s valutnom klauzulom u eurima, a u proteklih osam godina je 54%

Što se tiče turizma, noćenja gostiju iz zemalja europodručja čine ukupno 61% inozemnih gostiju, dok 57% robnog izvoza ide u članice eurozone.

Premijer je na kraju istaknuo da će Vlada nastaviti s planom za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Telefonski razgovor s Lagarde

Za vrijeme Vijeća za euro, predsjednik Vlade telefonski je razgovarao s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, koja je čestitala Hrvatskoj na ulasku u Europski tečajni mehanizam i izrazila potporu u provedbi daljnjih aktivnosti za ulazak u europodručje.

Teme