Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Imotski, Sinj | 1. 7. 2020.

Okrenimo se turizmu uz tri načela – higijena, dezinfekcija i distanca

Premijer Andrej Plenković posjetio je Park prirode Biokovo, a u Imotskom i Sinju sudjelovao je u uručenju intervencijskih planova vrijednih 242 odnosno 150 milijuna kuna

Premijer Plenković sudjelovao je u otvorenju vidikovca »Nebeska šetnica – Skywalk« u Parku prirode Biokovo. Tom je prilikom izjavio da taj vidikovac, vrijedan 8,5 milijuna kuna, daje posve novu dimenziju Parku prirode.

"Ovo je jedna nova atrakcija Makarske rivijere i cijeloga parka Zabiokovlja. Kad se pročuje kakav je ovaj Skywalk, svatko tko posjeti Makarsku rivijeru odlučit će doći na Bikovo i pogledati ovaj predivan pogled na Brač, Hvar, Korčulu, Pelješac i Vis, koji se svi odavde vide", poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo što je financiranje izgradnje vidikovca osigurano europskim i nacionalnim sredstvima, u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna, dok je širi projekt Adrion na Biokovu vrijedan 35 milijuna kuna.

Dodao je da je u proteklom razdoblju u nacionalne parkove i parkove prirode uloženo ukupno 1,2 milijarde kuna.

Odluka o otvaranju granica razumna je i racionalna

Novinare je zanimalo kakvu sezonu premijer Plenković očekuje, uzevši u obzir ovakve projekte koji se realiziraju, ali i otvaranje granica prema susjednim zemljama.

Istaknuo je da je Europska unija počela otvarati graniea između svih članica i Europskog gospodarskog prostora.

"Mislim da je odluka koju smo donijeli razumna i racionalna. Svi se postupno otvaraju. Moramo sada naučiti balansirati između javno-zdravstvenih briga, o kojima ćemo voditi računa, i reaktivacije gospodarstva i turizma", poručio je.

Naglasio je da je Hrvatska turistička zemlja koja je u protekle tri godine imala tri rekordne turističke sezone te da godišnje ima pet puta više turista nego stanovnika.

"Da bismo generirali prihode i gospodarski rast, Hrvatska mora biti okrenuta turizmu. Ono što je bitno je da i građani Hrvatske i svi koji dođu ovdje vode računa o tri jednostavna načela – higijena, dezinfekcija i distanca", istaknuo je premijer.

Članovi Vlade u kampanji se ponašaju odgovorno

Upitan kako je zadovoljan ponašanjem političara općenito u kampanji, s obzirom na epidemiju koronavirusa, premijer Plenković ustvrdio je da se članovi Vlade cijelo vrijeme ponašaju zaista odgovorno.

"Nakon cijelog tog teatra, glumatanja, koje ste mogli slušati od gospodina Ostojića, koji je usput liječnik, koji je prvo izvodio i glumio epidemiologa, glumio infektologa, glumio virologa, samoinicijativno otišao u samoizolaciju i hops! evo njega na Zabavnom radiju na sučeljavanju. Kao da je pojeo sve ono što je glumatao danima. To je jednostavno poruka užasa i očaja koji ima SDP ponašanjem svojih kandidata koji su htjeli nešto ušićariti valjda zbog teniskog turnira u Zadru", kazao je.

Naglasio je da je pritom u Zadru, u odnosu na ostala žarišta, mnogio manji broj zaraženih pa tako taj pokušaj oporbe nije uspio

"A javnost će zaključiti o tome tko je ozbiljan, a tko neozbiljan, tko zna voditi zemlju, a tko ne zna voditi zemlju, tko je politikant, a tko odgovoran političar. Tko će Hrvatskoj u budućnosti osigurati radna mjesta, tko će osigurati plaće, tko će osigurati mirovine, tko će osigurati brzi gospodarski oporavak i oni koji će sada tu nabacivati blato, izmišljati krize, raditi paniku", poručio je.

Oni koji su neozbiljni ne mogu biti nagrađeni na izborima

Dodao je da ga pritom najviše od takvih političara smeta pokušaj izgradnje nepovjerenja u struku i u Nacionalni stožer.

"Raditi tako nešto, minirati proces koji smo vodili s glavnom i jedinom brigom, a to je zaštita zdravlja hrvatskih građana u trenutku kada je erupcija pandemije Covid-a 19 bila 600 kilometara od glavnog grada Hrvatske Zagreba, na sjeveru Italije, i kada se nismo našli u poziciji da smo mi negdje na Baltiku na primjer. Nije ista situacija gledate li ovu pandemiju u Europi s aspekta Rige ili Tallinna ili Vilniusa ili je gledate iz Zagreba. To je ogromna razlika. Tu su nastojali minirati uspjeh onoga što smo ostvarili i u ovoj kampanji su to činili do maksimuma. Ali mislim da većina ljudi vidi o čemu se radi i da će tako izbori i završiti. Oni koji su neozbiljni ne mogu biti nagrađeni", poručio je premijer Plenković.

Na upit novinara premijer Plenković osvrnuo se na preporuke Državnog izbornog povjerenstva u vezi provođenja parlamentarnih izbora, odnosno na pojedine kritike koje dovode u pitanje legitimnost izbora.

Istaknuo da se ne može miješati u odluke Državnog izbornog povjerenstva, koje je nadležno za provedbu izbora.

Dodao je kako je iz priopćenja DIP-a vidljivo da su uzeli u obzir uobičajenu praksu prema kojoj se očekuje oprez onih koji su zaraženi nekom od zaraznih bolesti kako u takvom stanju ne bi ugrozili druge.

"U svakom slučaju, Ustav i zakoni su jasni, svatko ima pravo glasati. No ovo je jedna nova situacija s kojom se suočavamo. Nismo nikada imali pandemiju i epidemiju ovog tipa. Mislim da je ovo jedna odluka koja ima određeno utemeljenje. Vidjet ćemo hoće li tu biti nekih problema, ne bih to htio prejudicirati u ovom trenutku", kazao je predsjednik Vlade.

Uručen Intervencijski plan za Imotsku krajinu vrijedan 242 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je danas u Imotskom, na uručenju Intervencijskog plana kojim će se u Imotskoj krajini novcem Europske unije financirati 25 razvojnih projekata u vrijednosti od 242 milijuna kuna.

"Ovih 242 milijuna kuna je za brojne projekte gospodarske i društvene revitalizacije, za veća ulaganja i veću dinamiku životnih gospodarskih aktivnosti u Imotskoj krajini, ovo je nastavak našeg predanog angažmana da politikom ravnomjernog razvoja pomognemo razvoj ovog kraja", rekao je Plenković na svečanosti.

Istaknuo je kako je najveća poruka koju danas želi uputiti da po uzoru na Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, preko kojeg se dosad za pet slavonskih županija ugovorilo više od 12,8 milijarda kuna, žele napraviti sličan projekt za Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar i Banovinu.

"Uvjereni smo da baš tim krajevima Hrvatske treba dodatna podrška i za demografsku revitalizaciju i za gospodarski razvoj", dodao je.

Projekti u Imotskoj krajini, na Biokovu i u Cetinskoj krajini financiraju se novcem Europske unije

Plenković je ponovio da je Vlada zadnja četiri mjeseca koronakrize, uza "sve fantastične rezultate u području javnog zdravstva, svojim odlukama pomogla čak 609.000 radnika u privatnom sektoru".

"Održali smo na životu i u proizvodnji i radu 103.000 poslodavaca i dosad isplatili 5,6 milijardi kuna", rekao je i ponovio kako je to potez bez presedana, potez koji napravljen preraspodjelom u državnom proračunu i rebalansom državnog proračuna.

Podsjetio je i na mjeru skraćenoga radnog vremena i 2000 kuna kojima će Vlada nadomjestiti iznos koji poslodavci zbog smanjene potražnje možda ne bi mogli isplatiti radnicima. Mjera se uvodi od 1. lipnja i traje do 31. prosinca ove godine.

Podsjetio je kako je danas točno sedam godina da smo članica Europske unije te je s tim u vezi istaknuo da se projekti u Imotskoj krajini, na Biokovu i u Cetinskoj krajini financiraju EU novcem. Dodao je kako smo u zadnjih sedam godina na raspolaganju imali 10,7 milijarda eura, a u novom financijskom ciklusu trebali bismo imati između 21,5 i 22 milijarde eura.

"To nje jedan cijeli godišnji proračun ekstra dodatno. To je mehanizam i zamašnjak za investicije i gospodarski razvoj," zaključio je Plenković.

U Sinju uručen Intervencijski plan za Cetinsku krajinu vrijedan 150 milijuna kuna

Na svečanosti u Sinju danas popodne gradonačelnicima triju gradova i načelnicima triju općina Cetinske krajine uručen je Intervencijski plan za taj dio Splitsko-dalmatinske županije, vrijedan 150 milijuna kuna. Riječ je o gradovima Sinju, Vrlici i Trilju te općinama Hrvacama, Otoku i Dicmu.

Na svečanom uručenju plana bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tom prigodom rekao da je to uvod novi plan, po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem da "Vlada kreira jedan program, odnosno projekt koji će se zvati Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina, gdje bismo u idućem razdoblju kanalizirali više od dvije milijarde kuna upravo za ovaj dio Hrvatske koji zahtijeva značajne investicije, nova radna mjesta i demografsku revitalizaciju".

Podsjetio je na to da je ministar Tomo Medved s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac danas potpisao ugovor o izgradnji jednog od četiriju veteranskih centara za hrvatske branitelje koji će se graditi u Hrvatskoj.

"Prije nekoliko dana smo bili u Daruvaru, uskoro kreće Petrinja i Šibenik, a ovo je veteranski centar za Sinj vrijedan 45 milijuna kuna. To su sjajni projekti vrijedni 320 milijuna kuna koji će omogućiti psihosocijalnu i zdravstvenu brigu o hrvatskim braniteljima", istaknuo je Plenković i dodao da je i taj projekt financiran novcem Europske unije.

Osim predsjednika Vlade, u Sinju je bio i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, koji je rekao da danas potpisani plan, vrijedan 150 milijuna kuna, obuhvaća tri grada i isto toliko općina Cetinskoga kraja na koje će se novac raspodijeliti. "Sada je na tim gradovima i općinama da predlože projekte zajedno s mojim timom i županijom te dožupanom Lukom Brčićem, koji bi trebali iznjedriti listu projekata koju želimo do kraja godine usuglasiti, ponovno potpisati i sredstva će biti na raspolaganju od sljedeće godine, kada se usvoji europski proračun", objasnio je Pavić.

Istaknuo je da je, zajedno s Intervencijskim planom za Imotskim krajinu, Liku i Gorski kotar, riječ o velikim financijskim sredstvima, koja čine prvih 600 milijuna kuna od dvije milijarde kuna za projekt Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina.

Izvor: Vlada/Hina