Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 6. 2020.

Hrvatska nastavlja pridonositi Konferenciji o budućnosti Europe

Premijer Andrej Plenković održao je videokonferenciju s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o Konferenciji o budućnosti Europe

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama i zalaganja za što snažniji mandat Vijeća postiglo dogovor o stajalištu Vijeća za međuinstitucionalne pregovore o Zajedničkoj izjavi, na temelju koje bi Konferencija o budućnosti Europe trebala biti pokrenuta do kraja ove godine. Današnjim razgovorom predsjednika Vlade s predsjednicima dviju institucija Unije taj je proces pokrenut, te je Hrvatska izrazila interes da i za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom, koje će nastaviti pregovore, dade snažan doprinos organizaciji i daljnjem radu Konferencije na europskoj i nacionalnoj razini. Važnu ulogu u radu Konferencije imat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Predsjednik Vlade naglasio je važnost što skorijeg pokretanja Konferencije, čiji je značaj postao još relevantniji u kontekstu oporavka EU-a od krize izazvane pandemijom, radi pokretanja široke i otvorene političke rasprave o budućnosti Europske unije. Konferencija bi trebala dodatno približiti Uniju građanima, ojačati njezin međunarodni položaj te pridonijeti izgradnji moderne, ujedinjene, solidarnije i gospodarski održivije Europe.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli i predsjednica Eeuropske komisije von der Leyen zahvalili su predsjedniku Vlade i hrvatskom predsjedništvu Vijećem na velikom trudu i uspjehu pri usuglašavanju mandata Vijeća te za kontinuirane snažne poruke u vezi s Konferencijom o budućnosti Europe, o čemu postoji dosta suglasja među institucijama EU-a. Pozdravili su pristup predsjednika Vlade u pogledu što skorijeg pokretanja i daljnjeg rada Konferencije te izrazili spremnost za blisku suradnju s Hrvatskom.