Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Otočac i Gospić | 27. 6. 2020.

Intervencijski plan za razvoj Like vrijedan 150 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković posjetio je Gospić i Otočac zajedno s HDZ-ovim kandidatima u IX. izbornoj jedinici

Građani trebaju slušati struku, a ne nadriliječnike

izjavio je u subotu u Otočcu da je cijela izborna kampanja u light varijanti i nema velikih skupova, te je poručio u kontekstu epidemije, neka građani slušaju stručnjake, a ne političare koji glume nadriliječnike.

Andrej Pleković se zajedno s HDZ-ovim kandidatima s liste za 9. izbornu jedinicu u Otočcu družio sa članovima i simpatizerima, nakon čega je posjetio Gospić.

Ističe da nema velikih skupova, cijela kampanja je u light varijanti. Nastavit ćemo kampanju do kraja, sve naše kandidacijske liste obilaze teren, nakon nedjelje imam samo još dvije jedinice idući tjedan, najavio je Plenković. HDZ-ova krilatica na parlamentarnim izborima je "Sigurna Hrvatska".

Upitan smatra li da je Hrvatska i danas sigurna s obzirom na rast broja oboljelih od koronavirusa, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković rekao je da su Vladini potez za reaktiviranje gospodarstva bili izvrsni, a kako je normalno da su se građani opustili i tražit će se balans.

"Išli smo za time da reaktiviramo gospodarstvo, taj uspjeh je bio izvrstan. Ljudski je da su se i naši sugrađani opustili, tražit ćemo balans; jučerašnji sastanak Znanstvenog savjeta je bio izvrstan, većina zaraženih ima blage simptome, moramo biti odgovorni", naglasio je.

Na pitanje je li bilo pametnije da je nakon kratkog kontakata s oboljelim tenisačem prošli vikend u Zadru otišao u samoizolaciju te bi li mu to pomoglo u kampanji, Plenković kaže:

"Neću komentirati poteze ljudi koji sami sebi propisuju kako se ponašaju, moje je ponašanje odgovorno, konzultiram se sa stručnjacima, oni koji nisu epidemiolozi nemaju istu logiku, preporučujem građanima da slušaju prave stručnjake, a ne specijaliste drugih medicinskih disciplina ili političare koji glume da su nadriliječnici", naglasio je premijer Plenković.

Nisam htio, dodao je, da na jesen dovodimo Hrvatsku u poziciju neviđenih ustavnih konstrukcija. Građani imaju pravi izabrati. Ono što građani odluče, takav će biti put Hrvatske za budućnost. HDZ-ovi programi su bolji od konkurenata, zato ćemo dobiti potporu", zaključio je Plenković.

Intervencijski plan od 150 milijuna kuna za Liku

Premijer Andrej Plenković, koji je u subotu nazočio uručenju ugovora o Intervencijskom planu za razvoj Ličko senjske županije "teškog" 150 milijuna kuna tamošnjim načelnicima i gradonačelnicima, poručio je da će to pridonijeti podizanju kvalitete života na tom području.

Plenković je nakon sastanka sa županom Darkom Milinovićem i predsjednikom Županijske skupštine Marijanom Kustićem rekao da intervencijski plan za Senj, Otočac, Brinje, Vrhovine, Perušića i Općine Plitvička jezera vrijedan 150 milijuna kuna, donosi bolju gospodarsku i socijalnu kvalitetu života. Kazao je kako je uz to ugovoreno 1,2 milijardi kuna projekata za tu županiju, a uloženo je preko 700 milijuna kuna za rurarni razvoj i infrastrukturu.

Župan Darko Milinović je, primajući ugovor od ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića, rekao da je Intervencijski plan toj županiji nasušna potreba s obzirom na to da je na tom prostoru prije 90-tak godina živjelo oko 200.000 ljudi, a sada oko 50.000. Izrazio je nadu da je "ovo preteča jednog zakona koji će obuhvatiti Dalmatinsku zagoru, Ličko senjsku županiju i gorsku Hrvatsku, jer da je Hrvatska onoliko jaka koliko su jaki ti njeni dijelovi".

Ministar Pavić pojasnio je da će ministarstvo s gradovima i općinama odabrati i razviti projekte do kraja ove godine, da će se moći financirati već slijedeće godine te da predstoji realizacija novog projekta "Dalmatinska zagora, Lika, Gorski Kotar i Banovina".

Očekujem Milinovićevu podršku

Plenković je rekao da je njegova suradnja sa županom Milinovićem kvalitetna, izrazio je uvjerenje da će i župan podržati HDZ-ovu listu na prestojećim izborima rekavši kako će ta lista kojoj je nositelj ministar uprave Ivan Malenica pobijediti 5. srpnja.

Plenković se nakon predaje ugovora družio s građanima, a prigodu je iskoristio i da novinarima predstavi uspjehe Hrvatske na međunarodnom planu.

Govoreći o modernom suverenizmu, snažnoj državi pojačanoj članstvom u Europskoj uniji Plenković je predstavio uspjehe Hrvatske tijekom predsjedanja Europskom unijom, što je, kako je rekao, zbog koronakrize ostalo nedovoljno vidljivo.

"To su uređeni Brexit, predstojeća konferencija Budućnost Europe, otvaranje pregovora za pridruženje Makedonije i Albanije Europskoj uniji, zagrebački sastanak na vrhu, prijedlog za novu financijsku perspektivu, gdje Hrvatska s dosadašnjih 10,7 milijarda eura, skače na 22 milijarde, kao i upravljanje covid-krizom", rekao je Plenković.

Hodogram predsjedanja Hrvatske Europskom unijom Plenković je proglasio izvanrednim, jedino što je zbog specifičnog rada zbog koronakrize "izostala vidljivost".

"Nije se dovoljno vidjelo koliko je Europa važna hrvatskim građanima. Krajnja desnica, Most i Domovinski pokretu nisu a priori za Europu, ne razumiju do kraja koje su sve koristi koje nam to članstvo donosi", poručio je.

Čudim se Ostojiću kao liječniku i profesoru

Odgovarajući novinarima na pitanje o Rajku Ostojiću koji je sam sebi propisao samoizolaciju, Plenković je rekao da je jako važno da naši građani slušaju preporuke stručnjaka, a to su epidemiolozi, infektolozi i virolozi, "jer kada bi građani slijedili one koji rade drugačije modele poput gospodina Ostojića, onda u ponedjeljak umjesto da dođu na posao svatko može ostati u samoizolaciji".

"To nije dobro, ni mudro, čudim se gospodinu Ostojiću kao liječniku i profesoru, te pozivam građane da vjeruju onima koji su pobijedili covid u prvom valu, koji imaju veliko iskustvo, a koji misle isto kao i znanstvenici iz jučer održanog Znanstvenog savjeta u kojem su i domaći znanstvenici, nego i ugledni stručnjaci iz inozemstva", zaključio je Plenković.