Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Virovitica | 12. 6. 2020.

Tvornica dobre hrane uzor je sinergije poduzetništva i Vlade

Premijer Plenković pustio je u pogon virovitičku Tvornicu dobre hrane, prvog hrvatskog proizvođača suhe hrane za kućne ljubimce, koju je pohvalio kao primjer odlične sinergije originalne poduzetničke ideje, Grada Virovitice, županijske razvojne agencije Vidra i Vlade

Nakon posjeta Vukovaru, premijer Plenković je otišao u Donji Miholjac gdje je obišao radove na izgradnji nove zgrade i sportske dvorane Srednje škole Donji Miholjac.

Predsjednik Vlade sudjelovao je i na svečanosti otvorenja novoizgrađene školske Sportske dvorane virovitičke Osnovne škole Vladimira Nazora.

Prva hrvatska Tvornica ekstrudirane hrane za životinje vrijedna, 22 milijun kuna, sagrađena je na površini od tisuću četvornih metara u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni III.

Tvrtka Tvornica dobre hrane d.o.o. uložila je osam milijuna, isto toliko osigurano je kreditom HBOR-a, a ostatak su nepovratna sredstava iz europskih fondova kroz programe Ministarstva gospodarstva.

"Ovo je primjer odlične sinergije originalne poduzetničke ideje, Grada Virovitice koji je ustupio zemljište za jednu kunu, županijske razvojne agencije Vidra i Vlade Republike Hrvatske", rekao je premijer Andrej Plenković.

Većinski vlasnik Tvornice dobre hrane Marko Škrablin rekao je da se ideja razvijala osam godina.

"Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko dva milijuna kućnih ljubimaca kojima je potrebno 60 tisuća tona hrane. U Hrvatskoj nije bilo tvornice koja bi je proizvodila pa smo je bili prisiljeni sto posto uvoziti. Kapacitet naše tvornice je 10 tisuća tona godišnje, što znači da ćemo pokrivati tek 10 posto potreba", rekao je Škrablin.

Dodao je da se gotovo sve sirovine koje koriste proizvode u Hrvatskoj, a proizvodit će i hranu za slatkovodna i morska ribogojilišta. U virovitičkoj Tvornici dobre hrane do kraja godine bit će zaposleno ukupno 30 radnika.

Vlada potpomogla gradnju sportske dvorane

Novootvorenu trodijelnu Sportsku dvoranu, površine 2.900 četvornih metara, koristit će učenici OŠ Vladimira Nazora koji do sada nisu imali dvoranu, djeca s teškoćama u razvoja i građani, odnosno sportske udruge. Uz dvoranu napravljen je i uređen trg, a ukupna vrijednost investicije je 83 milijuna kuna.

"Posebno mi je drago što je Vlada izgradnju ove sportske dvorane pomogla kroz nekoliko resora: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva demografije i socijalne politike. Dvorana će biti prigoda da se najmlađi brže i bolje razvijaju uz veliki doprinos njihovih nastavnika i edukatora, a svima ostalima mogućnost da se kvalitetno bave sportom", rekao je Plenković.

Neka Škoro nešto i sam artikulira

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Virovitici je komentirao optužbe Miroslava Škore da je najveća korupcijska afera njegove Vlade odobrenje 590 milijuna kuna kredita HBOR-a C.E.M.P-u (Milenku Bušiću).

"Ja sam prvi kazao da oko tog projekta treba istražiti sve, sve što postoji. Volio bih da to što netko drugi piše pa onda on (Miroslav Škoro op.a.) objavljuje kao da je njegovo, da koji put on nešto artikulira spontano, izravno, bez čitanja i straha, da ne ponavljamo scenarij s predsjedničkih izbora gdje čitamo nešto što drugi pišu, krademo glasove Kolindi Grabar-Kitaorvić i onda njegovi birači misleći da biraju desno izaberu SDP-ova kandidata", rekao je Plenković.

"Nadam se da je biračko tijelo od centra prema desno naučilo i da neće uzalud rasipati glasove na njega", dodao je.

Na pitanje hoće li HDZ odnijeti pobjedu u 4. i 5. izbornoj jedinici odgovara da sigurno hoće.

"Izašli smo s projektom Slavonija, 12,8 milijardi kuna projekata je ugovoreno", podsjetio je i ustvrdio kako misli da HDZ ima odlične kandidate i da će primjerice Zdravko Marić nositi listu u petoj izbornoj jedinici.

Mi osuđujemo svako nasilje

Na pitanje da nije izbacio Ivana Penavu iz stranke nego je čekao da ode sam kazao je da u HDZ-u izbacuju samo ako je riječ o flagrantnom kršenju Statuta ili kod slučaja obiteljskog nasilja pa podsjetio da su izbacili Požeško-slavonskog župana čim su saznali o čemu se radi, a njega su svaki put kroz tri godine kada bi dolazio to pitali.

"A vidim kada predstojnik ureda predsjednika SDP-a ima nasilje također nad nositeljem liste u četvrtoj izbornoj jedinici. Prošlo je tjedan dana i mene nitko to nije pitao i vidim da tema ima manji interes u medijima i mislim da to nije normalno i korektno i to se treba razjasniti do kraja."

Medved je pobijedio Penavu u demokratskom procesu

"Što se tiče Penave, on je pokazao na unutarstranačkim izborima da želi biti zamjenik predsjednika stranke, u demokratskom procesu ga je pobijedio Tomo Medved, a nitko ga nije tjerao iz HDZ-a i mislim da on vrluda i da je pogriješio."

Na pitanje izjednačava li nasilje između dvaju muškaraca i muškarca nad ženom kaže: "Mi osuđujemo svako nasilje, samo govorim o tretmanu, zamislite da se to dogodilo u HDZ-u, da je Tena Mišetić, koja je predstojnica mog ureda, u HDZ-u imala takvu situaciju s Ivanom Anušićem, što bi se događalo od vas svih ovdje, a bjegunca to ne pitate često, a trebali biste, da li je to trajalo, kao što ste i mene pitali.

"Pitajte bjegunca malo to, kad već neće na sučeljavanje. Netko tko hoće biti premijer ne može pobjeći od sučeljavanja, to mu je gora poruka nego da je bio loš", zaključio je Plenković.