Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pula | 10. 6. 2020.

Izgradnja brodova na zdravim tržišnim osnovama

Premijer Plenković danas je obišao gradilište Istarskog ipsilona kod čvora Ivoli kraj Cerovlja, a potom je posjetio pulsko brodogradilište Uljanik

Istarski ipsilon bit će dovršen prije roka

Radovi na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na dionici od Pazina do tunela Učka počeli su krajem 2018. godine, a riječ je o investiciji vrijednoj 1,2 milijarde kuna. Prva dionica Rogovići-Cerovlje, duljine 12 kilometara, vrijedna je 500 milijuna kuna,.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što radovi na toj dionici idu jako dobro, te da će, prema informacijama koje je dobio od poslovodstva Bina-Istre, biti gotovi četiri mjeseca prije roka.

Istaknuo je da je cilj u potpunosti prometno integrirana Istra u prometnu mrežu Republike Hrvatske.

"Kada iduće godine ovo bude kompletno gotovo, preostaje samo druga cijev tunela Učka i manji dio ceste do Matulja. Na taj način smo Istru kompletno prometno spojili s ostatkom cestovne mreže u Hrvatskoj, to jest s mrežom autocesta", rekao je Plenković.

Brodogradnja bez gubitaka za državu

,,Cilj Vlade i države je da izgradnja brodova u Puli i drugim hrvatskim brodogradilištima ne generira gubitke, nego da bude na tržišnoj osnovi, a da svi ugovori koji se potpisuju budu vrlo jasno, kvalitetno i dobro pripremljeni kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti, poručio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković prigodom posjeta brodogradilištu Uljanik.

Ustvrdivši kako proces koji je do sada ostvaren s riječkim 3. majem ohrabruje te kako "stvari idu u dobrom smjeru", Plenković je

"To je još jedna poruka Vlade o snažnoj podršci u gospodarskom smislu Istri i Puli, a ponajviše zaposlenicima koji su imali jednu od presudnih uloga u argumentiranju stavova prilikom donošenja ključnih odluka na Vladi", istaknuo je premijer.

Dodao je da je Uljanik zasigurno bio jedna od najvažnijih tema u gospodarskom i financijskom smislu mandata ove Vlade. "Upravo za Uljanik naša Vlada isplatila je 45 milijarde jamstava za brodove koji se nisu dovršili. To su bile odluke ranijih vlada i odgovornost nekih drugih ljudi, uključujući i ranije uprave ove kompanije. Mi smo prošlog tjedna donijeli zaključak na Vladi koji omogućuje postupnu revitalizaciju brodogradnje u Puli", naglasio je Plenković.

Po njegovim riječima, time će novo društvo Uljanik 1856 dobiti šansu kada se sljedećih dana imenuje nova Uprava, a potom procesira i zahtjev za jamstva kako bi se nastavio rad na novogradnji 526 odnosno broda za prijevoz stoke koji se prije stečaja počeo graditi za kuvajtskog naručitelja.

"To bi omogućio i povratak brodogradnje u Puli i zapošljavanje ljudi upravo ovdje u brodogradilištu", rekao je Plenković.

Vlada snažno stala iza razvoja Istre

Podsjetio je da je ova Vlada za Istru u proteklih nekoliko godina učinila jako puno, kako su prihodi županije, gradova i općina povećani za oko 85 milijuna kuna u odnosu na razdoblje 2017–2019. godinu što je "oko 16 posto više prihoda".

"Ukupna europska sredstva koja su ugovorena u Istri na razini su oko 2,2 milijarde kuna, od toga je 2,1 milijarda kuna ugovorena u mandatu naše vlade, dok je u vrijeme Covida-19 Vlada dala više od 240 milijuna kuna poslodavcima u Istri kako bi premostili ovu krizu i kako ne bi imali veći broj nezaposlenih", ustvrdio je premijer.

Plenković vjeruje da je za Uljanik donesena prava odluka odnosno zaključak koji je, kako je rekao "potpuno drukčiji izbor u odnosu na, primjerice, ponudu koja je bila vladi na stolu, koja je bila skupa, nerealna i ne bi dovela do dobrog rješenja ni za brodogradilište ni za zaposlenike".

"Ova je odluka je donesena nakon temeljitog rada brojnih planova koji su podastrijeti Vladi od strane stečajnih upravitelja", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li Jadranbrod i dalje kontrolirati hrvatsku brodogradnju kao do sada, premijer je kazao kako će to sada raditi puno detaljnije i kvalitetnije, jer smatra kako cijeli nadzor tog procesa mora biti na bazi onoga što se radi u 3. maju a podrazumijeva i redovita izvješća.

Na pitanje kada se očekuje aktiviranje državnih jamstava za početak gradnje polarnih kruzera u 3. maju, što je ministar gospodarstva Darko Horvat najavio prije više tjedana, predsjednik Vlade je istaknuo kako se radi o odluci koja je trenutno u okviru koordinacija na razini Vlade.

"Čim bude spremna doći će na sjednicu Vlade. No, činjenica da je vlasnik polarnog kruzera pokazao da i u onakvim teškim uvjetima u kojima je bio Uljanik može završiti suvremeni polarni kruzer s visokim tehničkim karakteristikama, što je ohrabrujuće. Ako cijeli aranžman s 3. majem i grupom Scenic zaživi, onda sam siguran da možemo povezati rad 3. maja s Uljanikom", poručio je Plenković.

Teme