Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 6. 2020.

Naš program nudi sigurnost i ekonomsku suverenost Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je HDZ-ov program »Sigurna Hrvatska« na izborima za Hrvatski sabor 2020.

"Sigurna Hrvatska", slogan i naslov programa s kojim izlazimo na izbore, poruka je sigurne budućnosti. I zdravstvene sigurnosti, i sigurnosti radnih mjesta, plaća i mirovina, i zaštite hrvatske granice - sve što smo i dokazali tijekom nedavne krize s pandemijom, najvećeg izazova nakon Domovinskog rata'', poručio je Andrej Plenković predstavljajući Izborni program HDZ-a. 

Postignuća naše Vlade

Središnji odbor HDZ-a usvojio je Izborni program pod nazivom "Sigurna Hrvatska". Ova je Vlada, predvođena HDZ-om, u protekle četiri godine ostvarila niz uspjeha. Povećana je prosječna plaća za 1.150 kuna, a minimalna za 754 kune, mirovine smo podigli za 12 posto, od čega one najniže za 15 posto. Svi ekonomski pokazatelji su pozitivni, odgovorno smo upravljali javnim financijama, Hrvatska je tri godine zaredom imala proračunski višak i smanjivala javni dug.

Sigurna Hrvatska: Puni energije i entuzijazma, idemo po obnovljeno povjerenje hrvatskih građana!

Svjetske agencije za kreditni rejting vratile su nas na investicijsku razinu, izašli smo iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka, a potom i iz Procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, dobili smo zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, ispunili cijeli Akcijski plan za Europski tečajni mehanizam II.

Zadovoljni smo ostvarenim

Sve smo to postigli tijekom izrazito zahtjevnog mandata. Tako reći nema nijednog kostura iz ormara hrvatske ekonomske tranzicije a da nama nije ispao i došao na dnevni red ove Vlade. Sve smo te teme, jednu po jednu, rješavali onako kako su nam dolazile, bez obzira na to što nisu bile planirane u našem Programu 2016. godine. Na kraju, možemo biti zadovoljni onim što smo ostvarili - jer je Hrvatska danas bolja zemlja nego prije 4 godine, a naši sugrađani imaju bolju kvalitetu života.

Poruka sigurne budućnosti

Program se sastoji od nekoliko temeljnih poruka. Poruka sigurne Hrvatske poruka je sigurne budućnosti. Kada obnovimo povjerenje naših sugrađana za iduće četiri godine, za to svojevrsno drugo poluvrijeme nakon pobjede nad virusom u onome prvom, to će značiti sigurnu Hrvatsku u pogledu radnih mjesta, kao što smo i dokazali u ovoj najvećoj globalnoj krizi u zadnjih 100 godina - a to je da država i njene institucije funkcioniraju, da zdravstvo, civilna zaštita, policija i lokalna samouprava funkcioniraju. Država je stala iza privatnog sektora, poslodavaca i, najviše, iza radnika i radnih mjesta.

I zdravstvena i ekonomska sigurnost

U ovoj krizi se moglo pratiti u realnom vremenu kako se kao društvo suočavamo s problemom koji je pogodio cijeli svijet. Ako podvučemo crtu, možemo reći da smo imali manji broj zaraženih nego velika većina ostalih zemalja. Pravodobne restriktivne mjere omogućile su takav uspjeh. Nismo kalkulirali, odabrali smo zdravlje naših sugrađana. A nakon toga izašli sa snažnim planom potpore privatnom sektoru. Postavili smo se odvažno i omogućili sigurnost našim sugrađanima - što zdravstvenu, što ekonomsku. To ćemo činiti i dalje!

Pet tematskih cjelina – prioriteti za iduće četiri godine

Naš Program ima pet poglavlja: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. U tih pet tematskih cjelina sadržani su naši prioriteti, sve ono što želimo ostvariti u iduće četiri godine.

Socijalna sigurnost

Planiramo uložiti 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, digitalizirati zdravstvo, skratiti liste čekanja, izgraditi Nacionalnu dječju bolnicu i revitalizirati Imunološki zavod. Također, želimo donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka. Plan je i povećati minimalnu plaću s aktualne od 3.250 na 4250 kuna i stvoriti preduvjete da prosječna plaća iznosi 7.600 kuna.

Ideja da stvorimo 100.000 novih radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna također ima svoje uporište - u već ostvarenih 105.000 radnih mjesta u ovom mandatu i u 7.5 milijardi kuna uloženih u aktivne mjere zapošljavanja. Plan je dodatno povećati mirovine za 10 posto; omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračun; povećati kapacitete domova za starije za 1.500 korisnika; povećati naknadu za socijalno ugrožene pojedince s 800 na 1.500 kuna.

Daljnje porezno rasterećenje u pogledu smanjenja poreza na dohodak - stopa od 24 posto išla bi na 20, a stopa od 36 na 30. U svim županijama dovršit ćemo izgradnju skloništa za žrtve nasilja te osigurati njihovu zaštitu. Novim mjerama ćemo olakšati zapošljavanje osobama s invaliditetom, osigurati podršku dugotrajno nezaposlenim osobama te napraviti novi Ovršni zakon.

Perspektivna budućnost

Pod ovom cjelinom podrazumijevamo konkurentnu, vitalnu i obrazovanu Hrvatsku. Želimo povećati ulaganja u istraživanja i razvoj, s trenutačnih 1 na 1.4 posto BDP-a, a do kraja mandata na 2.5 posto. Plan nam je olakšati poslovanje trgovaca i ugostitelja - opću stopu poreza na dobit snizit ćemo s 12 na 10 posto za 93 posto poduzeća, a ostavit ćemo mogućnost izbora plaćanja PDV-a po plaćenom i naplaćenom računu za sve obveznike.

Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem bit će još privlačnija i korisnija. Planira se nastavak reforme školstva, osiguranje 1.500 novih stipendija. Nastavit ćemo poboljšavati materijalni i društveni status učitelja, nastavnika i profesora. Također, u planu je i besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente te ćemo regulirati rad nedjeljom - što smo već i najavili!

Uz nastavak Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, želimo pokrenuti ulaganja u Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Gorski kotar, kao i ulaganja u razvoj otoka - sve na tragu naše politike ravnomjernog regionalnog razvoja Lijepe Naše. Također, do kraja mandata želimo osigurati roditeljske naknade u visini pune plaće te dodatno subvencionirati 20.000 mladih obitelji za stambene kredite. Nastavit ćemo poticati izgradnju vrtića te cjelodnevnu nastavu u stotinu škola diljem Hrvatske.

Ekonomska suverenost

Ovo poglavlje vezano je za samodostatnu, održivu i zelenu Hrvatsku. Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto i povećati udio mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto. Omogućit ćemo povoljno financiranje i povećati proizvodnju u ribarstvu za 20 posto te obnoviti ili izgraditi više od 20 ribarskih luka. Također, povećat ćemo kapacitete obnovljivih izvora energije, smanjivati gubitke u vodoopskrbnom sustavu, čuvati okoliš i ojačati sustav gospodarenja otpadom. Povećat ćemo opskrbu vodom, učiniti sustav boljim. U zdravstvenom turizmu planiramo nova radna mjesta i veća ulaganja.

Osnažena državnost

U poglavlju "Osnažena državnost" planira se daljnja digitalizacija - sustav e-građani dobit će nove usluge. Također, usvojit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje 2021–2030. i osnaživati sva tijela koja se bave suzbijanjem korupcije i organiziranog kriminala. Nastavit ćemo smanjivati broj starih i neriješenih predmeta na sudovima. Također, donijet ćemo i novi zakon o izvršavanju kazne zatvora, kojim će se ubrzati postupak upućivanja osuđenika na izvršavanje. I dalje ćemo se nastaviti baviti pitanjem procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Nastavit ćemo s odgovornom fiskalnom politikom i zdravim gospodarskim rastom. Planiramo funkcionalno povezivanje općina, smanjiti broj ministarstva i poboljšati funkcioniranje Hrvatskog sabora. Nastavit ćemo s aktiviranjem nekretnina u državnom vlasništvu kako bismo povećali proračunske prihode. Osigurat ćemo sredstva i za obnovu Zagreba na tragu donošenja novog zakona i osiguravanja nacionalnih i međunarodnih izvora financiranja. Također, nastavit ćemo provedbu projekata u prometnoj infrastrukturi. Na početku idućeg mandata dovršit će se Pelješki most, koridor 5c, a posebno želimo ulagati u željezničku infrastrukturu.

Globalna prepoznatljivost

Dosad smo ostvarili bitno važniji i jači položaj Hrvatske. Naš utjecaj nikada nije bio veći, kako u političkom, tako i u ekonomskom i financijskom smislu. Dovršetak ulaska u schengenski prostor, a kroz sljedećih nekoliko godina i članstvo u europodručju. To bi za stabilnost našeg financijskog sustava bilo dodatno olakšanje u suočavanju s aktualnom krizom. Nastavit ćemo s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske i policije.

Kao Vlada koja je privržena temelju hrvatske države - Domovinskom ratu - nastavit ćemo štititi prava hrvatskih branitelja i jačati njihov položaj u hrvatskom društvu. Posebno ćemo voditi računa o svim Hrvatima koji žive izvan RH - bilo da je riječ o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu, bilo da je riječ o hrvatskim manjinama u susjedstvu, ali i u iseljeništvu po cijelom svijetu. Hrvati izvan RH izrazito su važni za ukupni napredak Lijepe Naše.

Program »Sigurna Hrvatska« (PDF)