Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2020.

Puni energije i entuzijazma, idemo po obnovljeno povjerenje građana

Nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a Andrej Plenković je izjavio da je jednoglasno usvojena izborna strategija i izborni program pod nazivom »Sigurna Hrvatska«

Program je podijeljen na pet cjelina – socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

"Rasprava je bila kvalitetna, svi su puni energije i entuzijazma. Idemo po obnovljeno povjerenje hrvatskih birača! Dat ćemo sve od sebe da našu zemlju učinimo još boljom i da nam sugrađani žive još kvalitetnije", poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković nakon sjednice koja je održana u Hotelu Westin u zagrebu.

Sigurni u novu pobjedu

Istaknuo je da ulazimo u intenzivniju fazu (pret)kampanje te izrazio sigurnost u novu pobjedu na parlamentarnim izborima.

"Među ostalim, u idućem mandatu smanjit ćemo broj ministarstava kako bismo bili još efikasniji u pružanju usluga građanima. Minimalnu plaću podići ćemo na 4.250 kuna, a prosječnu na 7.600. To je realno, na tragu kontinuiteta politike i postignuća naše Vlade koja je u 4 godine povećala "minimalac" za 754 kuna neto – 3 puta više nego u SDP-ovu mandatu! – a prosječnu plaću za 1.150 kuna", kazao je Plenković.

Kreditni rejting i očuvanje radnih mjesta

Dodao je da je Hrvatska imala zdravi gospodarski rast i kontinuirani proračunski višak, konsolidirali smo javne financije.

"Vratili smo, a potom, unatoč koronavirusu, zadržali investicijski kreditni rejting Hrvatske, smanjili javni dug, a povećali zaposlenost... Izdvojili smo šest milijardi kuna za plaće naših sugrađana i očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru. sjajno premošćujemo ovu krizu. Nastavit ćemo podupirati one sektore koji su i dalje ugroženi", naveo je.

10 milijardi eura za gospodarski oporavak

U intenzivnim konzultacijama s Europskom komisijom, dodao je Andrej Plenković, osigurali smo iz EU-a 10 milijardi eura za gospodarski oporavak, i to povrh sredstava iz sedmogodišnjeg europskog proračuna, koja će također biti izdašnija za Hrvatsku nego dosad.

"Program ima 5 cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. Sve je spremno za novu pobjedu i obranu mandata za još kvalitetniji život svih hrvatskih građana i za nastavak razvoja svih dijelova Hrvatske", zaključio je Plenković.