Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 3. 2. 2014.

Primjena prava Europske unije i bolja izrada zakona

Povodom 29. godišnjeg izvješća o praćenju primjene prava EU-a za 2011. zastupnik Plenković govorio je o postupcima povrede prava EU

Naveo je recentan primjer neispravnog transponiranja Okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu u vezi s razdobljem primjene uoči članstva Hrvatske u EU. Podsjetio je na to da se u tom slučaju nije mogao pokrenuti postupak povrede prava, nego da je Europska komisija političkim pritiskom povjerenice Reding navela vladajuću većinu da izmijeni zakon i pravilno transponira Okvirnu odluku u hrvatski pravni poredak.

Glede teme Prikladnost propisa, supsidijarnost i proporcionalnosti u EU-u – bolje zakonodavstvo Plenković je naglasio važnost uloge nacionalnih parlamenata, koji na politički i stručan način kontroliraju supsidijarnost na temelju ovlasti koje im daje Lisabonski ugovor. S tim u vezi se osvrnuo na rad Hrvatskog sabora.

Na kraju rasprave izvjestitelj Karim u svom izlaganju je pohvalio primjedbu zastupnika Plenkovića, koji je upozorio na to da treba ojačati ulogu nacionalnih parlamenata.