Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 5. 2020.

Neodgovorno ponašanje pojedinaca ne smije utjecati na rad HDZ-a i Vlade

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke da će nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, dok će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković biti nositelj u drugoj izbornoj jedinici

 "Danas smo dogovorili nositelje lista. Ja ću, kao i zadnji puta, nositi listu u prvoj izbornoj jedinici a Gordan Jandroković u drugoj", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su, među inim, dogovorili nositelje izbornih lista.

Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar uprave Ivan Malenica u devetoj izbornoj jedinici.

Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u jedanaestoj. Plenković je najavio da će se ostala imena znati za dva tjedna.

Isključenje iz stranke

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da bi Josipa Rimac i drugi članovi stranke upleteni u "aferu vjetroelektrane" trebali biti isključeni iz stranke.

"Da, bez ikakvih dilema. Iz ovoga što svi vi čitate bilo bi jako loše da netko tko radi za svoj račun, a ne za ono za što ima ulogu u Vladi. To je jednostavno nedopustivo", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za osobni stav misli li da bi Rimac i drugi zbog te afere trebali biti isključeni iz stranke.

Nema popusta

Predsjednik HDZ-a poručio je i kako je Predsjedništvo stranke najoštrije osudilo aferu vezanu uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac te je zadužilo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih koji su involvirani u to.

"HDZ je privržena borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije – neodgovorno ponašanje pojedinaca, na bilo koji način utječu na sliku stranke i među hrvatskim biračima", kazao je.

Naglasio je kako svi članovi stranke koji su involvirani u tu aferu moraju odgovarati te tu "nema nikakvog popusta". Poručio je i kako ti ljudi to nisu radili u ime HDZ-a, već za vlastiti profit. Smatra da HDZ zbog toga ne bi trebao biti kažnjen na predstojećim izborima jer su to akti pojedinaca, a nikakav plan neke organizacije.

Postignut dogovor s Marijanom Petir i Dariom Hrebakom

Potvrdio je i da je postignut dogovor s Marijanom Petir o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, kao i s predsjednikom HSLS-a Dariom Hrebakom.

Plenković je "krajnje bezobraznim, krajnje netočnim i vrlo neodgovornim" ocijenio kritike SDP-ovog Joška Klisovića o hrvatskom predsjedanju Europskom unijomi iskoristivosti EU-fondova, podsjetivši na to da je Klisović bio šef kabineta Kolindi Grabar-Kitarović dok je bila ministrica vanjskih poslova.

"Čovjek koji se nije uspio izabrati kao zastupnik u Europski parlament govori o tome tko i kako će koristiti europska sredstva slijedećih sedam godina. Klisović i Branko Grčić su se sjajnima pokazali u svom mandatu. Imali su, kada smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku, samo devet posto ugovorenih sredstava i jedan jedini mali postotni bod isplaćenih sredstava", poručio je.

Naglasio je također da je naša zemlja danas na 94% ugovorenih, na 35% isplaćenih i 33% verificiranih sredstava.

Očekujem da policija i DORH procesuiraju i korupciju povezanu s SDP-om

Vezano uz aktivnosti "koruptivnog karaktera", Plenković je rekao i kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. "Očekujem isti aršin i za one koji su vezani za SDP u Rijeci", poručio je.

Na novinarski upit misli li da tu "nisu isti aršini", odgovorio je kako ih ne vidi do sada niti nekakve spektakularne akcije. Poručio je i kako se tu ne radi ni o kakvim napadima na pravosuđe već su to samo očekivanja.

Plenković je najavio da će izborni program i strategiju za izbore usvojiti 8. lipnja, a liste će najvjerojatnije usvojiti 15. lipnja tj. pred krajnji rok za predaju uoči izbora.

Naglasio je i da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću raspravili prijedlog Europske komisije po kojem bi Hrvatska imala na raspolaganju 10 milijardi eura za oporavak gospodarstva nakon korona krize, te još više od deset milijardi eura koje će ići iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna EU.

"Hrvatska će od iduće godine na raspolaganju imati više od 20 milijardi eura za ekonomski oporavak i za ravnomjerni razvoj zemlje, investicije, očuvanje radnih mjesta i sl.", istaknuo je.

Podsjetio je i da je kreditna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila u petak kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, što je, kako je rekao, silno ohrabrujuća poruka.