Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 3. 2. 2014.

Izvješće o analizi stanja u pravosuđu EU-a

Zastupnik Plenković govorio je o izvješću kolege Tadeusza Zwiefskog o analizi stanja pravosuđa u EU na području građanskog i upravnog prava u državama članicama

Ocijenivši kvalitetnim novi alat (justice scoreboard) koji je pripremila i koristi Europska komisija, Plenković je istaknuo da je riječ o instrumentu koji se odnosi na građanske, trgovačke i upravne predmete. Rekao je da je dokument Komisije koristan indikator za stjecanje uvida u funkcioniranje pravosuđa u državama članicama u pogledu pravodobnosti, neovisnosti, dostupnosti i pristupa pravosuđu, dodavši da je važno da Komisija primjenjuje objektivne kriterije. Naglasio je da je učinkovito pravosuđe ključno za građane EU, za ukupno gospodarsko stanje u državama članicama, investicijski okvir te rast i zapošljavanje.

Plenković je napomenuo je da Hrvatska nije obuhvaćena tom analizom, ali da su iskustva  iz pristupnog procesa i reforme pravosuđa utjecali na smanjenje broja neriješenih predmeta i učinkovitost pravosuđa. Zaključio je da je bitno jačati europsku pravosudnu kulturu i podržavati stručno osposobljavanje i izobrazbu za sve struke u domeni pravosuđa.