Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 26. 5. 2020.

Vlada štiti nacionalne interese u INA-i

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Dubrovniku u svečanom potpisivanju ugovora »Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III. i IV. faza izgradnje«, a u Vrgorcu je obišao Mesnu industriju Braća Pivac

Tom je prigodom naglasio da se radi o još jednom važnom projektu za razvoj grada Dubrovnika, vrijednom 70 milijuna kuna, od kojih je 60 osigurano iz europskih fondova, a 10 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Premijer Plenković poručio je da se taj projekt uklapa u politiku Vlade, u partnerstvu s Gradom i Županijom, u kontekstu brojnih ulaganja i projekata koji su u posljednje četiri godine bili posvećeni razvoju krajnjeg juga Hrvatske.

Podsjetio je na sjednicu Vlade koja je održana u veljači prošle godine u Dubrovniku na kojoj je donesen niz važnih odluka i projekata za Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik u vrijednosti od 4,5 milijarde kuna.

U mandatu ove Vlade, dodao je, od ukupno 5,8 milijardi kuna koje su planirane kroz europske fondove ugovoreno je 5,6 milijardi kuna.

Od posebno važnih projekata izdvojio je Pelješki most te Centar za gospodarenje otpadom, uz brojna druga ulaganja u infrastrukturu koja će omogućiti županiji da ide naprijed.

Za očuvanje radnih mjesta na dubrovačkom području dosad je isplaćeno 90 milijuna kuna

U kontekstu Vladinih mjera za suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa, istaknuo je da je 4119 zahtjeva prihvaćeno od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u toj županiji te da je do sada za potpore očuvanja radnih mjesta isplaćeno 90 milijuna kuna, direktno, uz oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa.

Na kraju se osvrnuo na Vladinu politiku decentralizacije, prije svega fiskalne, te kazao da su u 2019, u usporedbi s 2017. godinom, općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarile 33,28%, gradovi 48,79%, a županije 30,17% više prihoda.

"Našom politikom smo sve jedinice lokalne i područne samouprave učinili snažnijim, boljim i kvalitetnijim akterima koji to koriste upravo na realizaciju ovakvih projekata. Na tom tragu moramo graditi partnerstvo između središnje razine vlasti, županija, gradova i općina i kroz zajedničke projekte koristiti europska sredstva za razvoj, investicije i gospodarski rast", poručio je na kraju predsjednik Vlade.

Uspješni projekti poput tvrtke Mesna industrija Braća Pivac dobivat će potporu i na nacionalnoj razini i iz europskih fondova

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas tvrtku Mesna industrija Braća Pivac u Vrgorcu, gdje je obišao pogone za proizvodnju, a potom se sastao s predstavnicima tvrtke, a potom je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Radi se o najvećoj takvoj tvrtku u ovome dijelu Europe te investiciji od 120 milijuna kuna, a premijer Plenković kazao je kako ta grupa, koja posluje i u drugim dijelovima Hrvatske i zapošljava gotovo 4,5 tisuće ljudi, osigurava radna mjesta i u Dalmatinskoj Zagori.

Izrazio je zadovoljstvo što proizvodnja reflektira tehnologiju rada pršuta u tom dijelu Hrvatske te je na taj način izrazito prepoznata i cijenjena kod brojnih potrošača te naglasio da tvrtka ima odlučnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede.

Dodao je da tvrtka ima planove za izgradnju dodatnih pogona te najavio kako će se naći način da tako uspješni projekti dobiju potporu i s nacionalne razine i iz europskih fondova.

Vlada je održala obećanja dana u programu iz 2016. i uspješno upravljala kriznim situacijama

Premijer Plenković odgovarao je potom na pitanja novinara o aktualnim temama.

Govoreći o skorim parlamentarnim izborima, poručio je da je Vlada realizirala politička obećanja iz Programa Vlade iz 2016. godine.

"Isto tako, riješili smo i brojna upravljanja kriznim situacijama kroz koje smo prolazili, u konačnici i riješili najveći problem do sada, a to je bila pandemija koronavirusa, i s javno-zdravstvenoga aspekta i s gospodarsko-socijalnoga", istaknuo je premijer Plenković podsjetivši na mjere privatnom sektoru kojima je osigurano očuvanje radnih mjesta i plaće za više od pola milijuna radnika.

Dodao je da Vlada traži načine kako pomoći onim sektorima koji će i dalje biti ugroženi s obzirom na globalne okolnosti.

Vlada štiti nacionalne interese u INA-i

Osvrnuo se i na temu INA-e i Memorandum o razumijevanju potpisan između te tvrtke i JANAF-a.

"Vlada Republike Hrvatske štiti nacionalne interese u INA-i. INA je jedna od naših najvećih kompanija, vrlo je važna i za našu energetsku neovisnost i uopće za gospodarstvo. Ključno je da će konzultanti oko 10. lipnja doći s prvom preliminarnom procjenom i evaluacijom i nakon toga ćemo dalje odlučivati", kazao je.

Odgovorio je u tom kontekstu i na izjavu Davora Bernardića o "izdaji nacionalnih interesa" te poručio da se radi o nezrelom političaru koji se svojim postupcima diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija.

"Davor Bernardić je jedan nezreli političar koji pokazuje svoju nedoraslost i nesposobnost već čitav niz godina. Katkada to prelazi i granice ne dobroga ukusa nego čak bih rekao ide tako duboko u offside da se na određeni način diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija", rekao je.

Dodao je da je Vlada bila upoznata s tim da su JANAF i INA potpisali Memorandum o razumijevanju, a o cijeloj toj temi detaljno je danas izvijestio ministar Ćorić.

U potpunosti je odbacio tezu da novinare u Hrvatskoj netko prisluškuje rekavši kako to ne dolazi u obzir.

"Ne dolazi u obzir takva teza. Primisli o tako nečemu su nemoguće. Dakle, to ne dolazi u obzir, ja to najsnažnije demantiram. Nikakav uvid u bilo čiju korespondenciju, a kamoli onu novinarsku, bilo tko od ljudi u Vladi ili uopće bilo tko drugi ne može i ne smije imati", poručio je predsjednik Vlade.

Nova državna odvjetnica ima golemo profesionalno iskustvo i dobro poznaje sustav

Na pitanje novinara osvrnuo se također na novoimenovanu glavnu državnu odvjetnicu.

Kazao je da je ona imenovana danas u Hrvatskom saboru nakon javnog poziva koje je objavilo Državno odvjetničko vijeće.

"Mi smo imali intervjue sa svih šestero kandidata. Prema programu koji je predstavila i prema iskustvu koje ima, ona radi na poslovima u Državnom odvjetništvu više od 25 godina, ima ogromno profesionalno iskustvo, dobro poznaje njegov sustav, zna što treba raditi sukladno Ustavu i zakonu, i očekujem da upravo na tom tragu nastavi rad tog važnoga tijela, te važne institucije", poručio je premijer i dodao kako smatra da je to bio pravi odabir, s obzirom na sve kandidate.

Odgovorio je pritom i na izjavu predsjednika Republike o tome da je državna odvjetnica bila izbor predsjednika Vlade.

"Ona je bila izbor Vlade i parlamentarne većine. Ne znam je li predsjednik pratio kako se bira sada državni odvjetnik, jer u vrijeme kada je on bio predsjednik Vlade tada se državni odvjetnik birao bez ikakvoga natječaja", pojasnio je premijer i dodao da je Vlada odlučila da je puno bolje da se ide u javni poziv te da su se svi oni koji su željeli biti na toj funkciji mogli kandidirati.

"Budući da nije riječ o osobi koja je došla van sustava državnog odvjetništva mislim da je jako loše da predsjednik koji je kazao da možda neće ni glasati na parlamentarnim izborima sada ide minirati još jednu važnu instituciju, a to je državno odvjetništvo", poručio je predsjednik Vlade.