Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Komarna | 25. 5. 2020.

Pelješki most rješava teritorijalnu povezanost juga Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u Komarni da Pelješki most, kao strateški bitna investicija ove vlade, poprima obrise i riješit će pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske jednom zauvijek

Na Pelješkom mostu počelo je postavljanje rasponske konstrukcije. Na samom gradilištu je oko 600 radnika te još 200-ak na pristupnim cestama. Sve za sad ide prema planu. Iz HC-a poručuju kako su spremni na sve scenarije. Ako do 31. srpnja 2021. ceste ne budu gotove, most će se svejedno spojiti s kopnom.

Predsjednik Vlade Plenković je popodne obišao radove na Pelješkom mostu i ocijenio da bi se planirani rok za dovršenje Pelješkog mosta zbog koronavirusa mogao produljiti za dva do tri mjeseca.

"Rok je bio 31. srpnja 2021., no zbog koronavirusa i nemogućnosti naših stručnjaka da odu u Kinu i vide kako se proizvode pojedini segmenti i elementi mosta, moglo bi doći za oko dva do tri mjeseca produljenja toga roka", rekao je Plenković prilikom obilaska gradilišta.

Dodao je kako su predstavnici CRBC-a, kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova, spremni uložiti dodatne napore, a i na političkoj se razini može tražiti da se stvari ubrzaju.

Kazao je kako dio pristupnih cesta koji je dobio Strabag ide dobro i u rokovima, a dio koji je dobio grčki Avax nešto kasni s početkom, ali bi kroz idućih mjesec dana i tu trebalo sve biti u funkciji.

''Naša vlada je dobila sredstva Europske unije, osigurala je da se taj most financira, uklonili smo sve moguće zapreke i dileme i na taj način ostvarujemo strateški infrastrukturni projekt kada je riječ o cestovnoj povezanosti'', naveo je premijer.

Naglasio je kako je Pelješki most, projekt vrijedan 520 milijuna eura, jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija koja u mandatu ove Vlade poprima svoje obrise, a cilj je da se u cijelosti završi.

"To je projekt koji će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske, za sve nas, osobito za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sustavu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske", rekao je premijer Plenković.

Građani vide tko stoji iza kojih postignuća i vrijednosti

Komentirajući izbore i kampanju koji su pred nama, premijer Plenković je rekao kako je siguran da građani vide tko stoji iza kojih postignuća i vrijednosti i tko može u ovako velikim izazovima pred kojima se Hrvatska danas nalazi biti najbolje rješenje.

"Pokazali smo kako održati javno-zdravstveni sustav, kako zaštititi zdravlje građana, kako stati iza sugrađana koji rade u privatnom sektoru i iza hrvatskog gospodarstva, uz, na žalost, određeni broj gubitaka ljudskih života. Kad sve skupa gledamo mislim da smo s našom međunarodnom reputacijom, osobito financijskom, uspjeli smo iznaći način da zaokružimo financiranje u ovako zahtjevnim okolnostima i da nakon izbora, nakon obnovljenog povjerenja, idemo u brz ekonomski oporavak Hrvatske", istaknuo je.

"Tu bitnu razliku u odnosu na druge svatko tko prati zbivanja jako dobro vidi, ključno je da se vidi tko može brzo vratiti Hrvatsku na staze na kojima smo bili prije dva i pol mjeseca", rekao je premijer.

Upitan za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika da Vlada ne pomaže dovoljno Zagrebu, Plenković je kao jedan od primjera naveo da Ministarstvo prometa i Vlada u cijelosti financiraju Zagrebački rotor, a što se tiče potresa, na njegovu su se inicijativu našla rješenja i premostili problemi koji su postojali, stavili su zakon u javnu raspravu i donijeli rebalans, gdje je 141 milijun kuna za posljedice potresa.

Premijer Plenković je podsjetio i na to da Ministarstvo graditeljstva ide s natječajem za rješavanje intervencijskih zahvata, istodobno se dovršava zahtjev za Europski fond solidarnosti, a traju i pregovori sa Svjetskom bankom i ide se na zajam od 200 milijuna dolara, od čega 120 milijuna za obnavljanje bolnica, a oko 50 milijuna za škole.

Izvor: Hina / Vlada

Teme