Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zadar | 25. 5. 2020.

135 milijuna kuna za obrazovni, poduzetnički i prometni razvoj Zadra

Premijer Plenković boravio je u posjetu Zadru, gdje je sudjelovao u svečanosti uručenja ugovora za projekte koje sufinancira Europska unija

Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za četiri razvojna projekta urbanog područja Zadar u sklopu ITU mehanizma iz Operativnog programa" Konkurentnost i kohezija". Uz predsjednika Vlade bili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Premijer Plenković uručio je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću ugovore za projekt "Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I" i za projekt "Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru".

Ravnatelju Međunarodnog Centra za podvodnu arheologiju Mladenu Pešiću uručio je ugovor za projekt "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, a rektorici Sveučilišta u Zadru dr.sc. Dijani Vican za projekt "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće".

Izrazivši zadovoljstvo što je ponovno u Zadru, predsjednik Vlade kazao je da je u mandatu ove Vlade u gradu i Zadarskoj županiji realizirano puno toga u nizu područja.

Podsjetivši na funkcionalnu decentralizaciju, premijer Plenković je kazao da su njome dane veće ovlasti županijama, a za primjer je uzeo integriranje Ureda državne uprave u Zadarsku županiju početkom ove godine.

Fiskalnom decentralizacijom, naveo je Plenković, županijama, gradovima i općinama dano je više sredstva te im je omogućeno da budu pravi akteri u izradi projekata, njihovom koncipiranju i financiranju.

"Isto tako vodili smo intenzivan dijalog ne samo kroz susret sa svim županima, udrugama gradova i općina nego i posjetima svim županijama što je dovelo do jako puno projekata", dodao je Plenković.

Za Zadarsku županiju ugovoreno 2,6 milijardi europskih sredstava

Kad je riječ o europskim sredstvima, premijer je istaknuo da je za Zadarsku županiju ugovoreno 2,6 od ukupno 2,7 milijardi.

"ITU mehanizam koji na razini Hrvatske ima 345 milijuna eura je za grad Zadar jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanju učinkovitosti", naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da su s ta četiri projekta koja su danas potpisana pokrivena najbitnija područja.

"A to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički, važan je sveučilišni i obrazovni centar u Republici Hrvatskoj. Otišli smo u domenu kulture koja je posebno važna, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova i u konačnici poduzetništvo", kazao je.

Premijer Plenković naveo je da su ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, izrazivši uvjerenje da će biti poticaj daljnjem razvoju grada Zadra i Zadarske županije.

Na kraju, predsjednik Vlade je izvijestio da su, prema podacima Ministarstva rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mjere Vlade za pomoć gospodarskom sektoru koje su dane za plaće u ožujku i travnju iskoristilo 4000 društava u Zadarskoj županiji, u vrijednosti 100 milijuna kuna.

Ovo je pravi trenutak da reaktiviramo ekonomiju do maksimuma

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik Vlade Plenković kazao je da europski projekti ne staju te da su oni važna poluga javnih ulaganja u Republici Hrvatskoj.

"Mi ćemo to činiti i dalje, to i je smisao korištenja sredstava", kazao je premijer i dodao da će Vlada učiniti sve da ta poluga funkcionira da bismo krenuli na put gospodarskog oporavka te da su nova ulaganja izrazito važna.

Istaknuo je i snažnu uloga javnih poduzeća, te pojasnio da je još prije dva mjeseca rečeno, u komunikaciji s njima, da naprave uštede na onim dijelovima poslovanja koji se ne odnose na ulaganja.

"Sve što oni mogu učiniti oko pokretanja ulaganja bit će dodatni zamašnjak gospodarskom oporavku, a tu je i privatna inicijativa. Ovog vikenda imali smo samo jednog zaraženog, to znači da su mjere otpuštanja došle u pravom trenutku i sada možemo gledati i kako ubrzano raditi na oporavku hrvatske ekonomije", kazao je premijer Plenković i dodao da smo "mi zemlja koja je tako dobro odigrala ovaj prvi dio bitke protiv COVID-a 19, i sada smo u pravom trenutku u situaciji da reaktiviramo ekonomiju do maksimuma".

Na upit o sredstvima za osobe s invaliditetom, premijer je rekao da ništa što se odnosi na naknade neće biti njima uskraćeno.

Pojasnio je da su to određena sredstva koja se plaćaju ukoliko se ne zaposle osobe s invaliditetom:

"Prema tome, ta teza ne stoji, ona je nekoliko puta otklonjena. U Hrvatskoj postoji više od pola milijuna ljudi koje su osobe s invaliditetom, imali smo poseban program za njih i činimo maksimalan napor, održavamo stalan dijalog i oni jako dobro znaju da ta sredstva njima nisu oduzeta niti će im biti", zaključio je predsjednik Vlade.

Jandrokovićev facebook -osvrt na licemjerje

Novinari su premijera tražili komentar o objavi na Facebooku kojom je donedavni predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao na jučerašnje gostovanje Nine Raspudića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Raspudić je najavio ulazak u politiku kao nezavisni na listi Mosta, rekao je da ne zna u kojoj će izbornoj jedinici biti kandidat, ali da će "loviti Jandokovića, ako bude mogao".

Jandroković je na Facebooku potom napisao da nije gledao emisiju jer je bio na ručku kod kćeri te zaključio:" Naime, imam troje djece s istom ženom."

Premijer je u Zadru s tim u vezi rekao kako "nije primijetio da je gospodin Raspudić, dok je bio izvan politike i kritike, štedio bilo koga u politici pa pretpostavlja da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor.

"Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni. Kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o osvrtu na licemjerje, to je bit Jandrokovićeve poruke", ocijenio je Plenković

Novinari su pitali i zašto se uskraćuje naknada osobama s invaliditetom.

"Ništa što se odnosi na naknade za osobe s invaliditetom njima neće biti uskraćeno. Ministar Aladrović i ministrica Bedeković su pojasnili o čemu je riječ. To su određena sredstva koja se plaćaju ako se ne zaposle osobe s invaliditetom i oni jako dobro znaju da sredstva njima nisu oduzeta, poručio je premijer Plenković.

Škoro izvrstan partner SDP-u

Premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković sastao se s vodstvom šibensko-kninskog HDZ-a te komentirao mogućnost postizborne kampanje s Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom.

"Sasvim je jasno da je Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima dokazao da je izvrstan koalicijski partner SDP-a, jer je pomogao Milanoviću da postane predsjednik", rekao je Plenković u Šibeniku.

Izrazio je uvjerenje da takvoga osipanja glasova od centra prema desnici više neće biti, pa se opet vratio na Škoru.

"Treba gledati dokaze. Dokazana je suradnja na predsjedničkim izborima. Koji je drugi bio cilj, nego da se do pobjede dovede Milanovića?", upitao je Plenković.

Komentirajući odnos SDP-a i Domovinskog pokreta, Plenković je rekao da nije vidio da se međusobno pretjerano kritiziraju.

"I jednima i drugima glavni je cilj biti protiv HDZ-a, to je jasno i najneiskusnijem analitičaru", rekao je Plenković.