Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 21. 5. 2020.

Nastavit ćemo revitalizaciju 3. maja

Premijer Andrej Plenković obišao je luksuzni polarni krstaš Scenic Eclipse, koji je izgrađen u Uljaniku, a ostat će usidren u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija, te je poručio da takve brodove treba graditi u Hrvatskoj

Izrazivši zadovoljstvo posjetom tom brodu izgrađenom u Uljaniku, premijer je poručio kako je ideja da se krene s daljnjim investicijama, ovaj puta u brodogradilištu 3. maj te da se takvi brodovi u budućnosti grade u riječkom brodogradilištu.

"Mislim da smo prve korake već kvalitetno poduzeli i važno je nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja", rekao je.

U 3. maju započela je gradnja još jednog polarnog kruzera sličnih karakteristika, broda "Eclipse II" za istog australskog naručitelja, a planira se gradnja još četiri takva broda.

Namjere Scenic grupe su i dalje vrlo čvrste i tražimo rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje, poručio je premijer, koji je rekao i da su u postupku jamstva za gradnju tih brodova.

Na pitanje o čemu će razgovarati sa sindikalistima iz Uljanika, koji su također posjetili brod, Plenković je odgovorio da je slijed događaja u Uljaniku poznat.

"Vlada je isplatila 4,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik. Svakako ćemo tražiti rješenje kako da se održi dio poslovanja, s obzirom na iskustva da su mnogi zaposlenici Uljanika pridonijeli izgradnji ovoga broda, premda je u teškim okolnostima dovršen i nevjerojatnim osobnim angažmanom naručitelja. Bilo je fascinantno vidjeti da je u tako teškim okolnostima ovakav brod izašao iz Uljanika, i to je priznanje svima", rekao je premijer, poručivši da će se tražiti rješenja koja će omogućiti da brodogradnja u Hrvatskoj opstane.

Na novinarsko pitanje o očekivanim izbornim rezultatima njegove stranke na riječkom području odgovorio je: "Nastojat ćemo zadobiti što veće povjerenje, pogotovo stoga što smo u svojem mandatu pokazali da nam je svaki dio Hrvatske jednako važan, bez obzira koja je stranka lokalno na vlasti", rekao je Plenković, spominjući niz projekata koje je Vlada podržala na riječkom i istarskom području, poput bolnica u Rijeci i Puli, nastavka gradnje istarskog ipsilona, investicija u turizam, revitalizacije 3. maja.

Izvor: Hina