Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 1. 2014.

Gostovanje u emisiji »Tous des Européens«

Radio France Inter (vrlo slušan u frankofonskim zemljama) organizira od listopada prošle godine niz emisija iz glavnih gradova Europske unije u kontekstu predstojećih izbora za Europski parlament u svibnju 2014.

france-inter

Nakon emisija iz Bruxellesa, Budimpešte, Rima, Nikozije i Bukurešta, Radio France Inter  je u petak 24. siječnja emitirao emisiju »Tous des Européens« uživo iz Zagreba. 

U emisiji je gostovao i zastupnik Andrej Plenković koji je govorio o jasnoj europskoj orijentaciji Hrvatske koju je još 1990. zacrtao prvi predsjednik Franjo Tuđman. Pojasnio je niz aktualnih političkih i društvenih pitanja: referendumske inicijative (brak, Vukovar), prava nacionalnih manjina, poštivanje pravne stečevine EU i provedbu Europskog uhidbenog naloga.

Razgovor se vodio i o gospodarskim pitanjima, turizmu, brodogradilištima, reindustrijalizaciji, proizvodnji, strukturnim reformama, fiskalnoj konsolidaciji i stranim ulaganjima. Plenković je istaknuo hrvatske prioritete glede jačanja kompetitivnosti, kohezije i regionalnog razvoja. Naglasio je značaj malog i srednjeg poduzetništva za razvoj gospodarstva. Govorio je o strateškom značaju  riječke luke i njezine povezanosti s europskim prometnim koridorima. Zastupnik Plenković zauzeo se također za izgradnju Pelješkog mosta.