Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 5. 2020.

Pobijedili smo virus u 1. poluvremenu, moguć je ograničeni turizam

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je intervju za američki CNBC u povodu održavanja Zagreb Summita, a osvrnuo se i na Vladine mjere u borbi protiv koronavirusa

U intervjuu za CNBC Plenković je pojasnio da se Zagrebački sastanak na vrhu odvija na hrvatsku inicijativu te predstavlja krupnu ostavštinu hrvatskog predsjedništva.

"Vratili smo temu daljnje europske perspektive zemalja jugoistoka Europe na dnevni red EU-a, što je važno za transformativne procese i potporu gospodarskog razvoja susjedstva", poručio je Plenković.

Kazao je nadalje da je hrvatska Vlada brzo odgovorila na COVID-19 te da je već početkom siječnja pratila situaciju u Kini, dodavši da se sada u Hrvatskoj bilježe jednoznamenkaste brojke novozaraženih.

"Ako se nastavi uspješna borba protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednim i zemljama središnje Europe, moguće je otvaranje granica i djelomična turistička aktivnost", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je cilj postići sveukupan europski dogovor koji neće ugroziti zdravlje stanovništva, ali će omogućiti da dio turizma bude aktivan i da se države u kojima je turizam važan dio ekonomije u 2021. brže oporave od krize izazvane koronavirusom.

"Ako se svi jednako uspješno borimo protiv COVID-a 19 dolazimo u fazu u kojoj možemo razmotriti otvaranje granica, i to je naša ambicija", rekao je premijer i naveo pozitivne trendove u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednoj Sloveniji i Mađarskoj, u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj.

"Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu", rekao je premijer.

Također je naglasio da je Vlada "masivnom podrškom" stala iza privatnog sektora i time održala pola milijuna radnih mjesta.

Predsjednik Vlade Plenković je kao premijer države koja do 1. srpnja predsjeda Europskom unijom otkrio da je na posljednjoj videokonferenciji Europskog vijeća dogovoreno da se usvoji drukčiji pristup u pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

"Moramo postići dogovor po kojem bi europski proračun postao instrument koji može pomoći svim gospodarstvima da se oporave, to je ključan element", rekao je.

Naglasio je također da će Hrvatska, kao država koja ne pripada eurozoni, zagovarati da europski plan oporavka obuhvati svih 27 članica Europske unije, a ne samo onih 19 u Eurogrupi.

Izvor: Hina/Vlada

Intervju na CNBC-ovim stranicama: Croatia PM: Will not hesitate to speak of enlargement at EU-Western Balkans summit