Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beli Manastir| 28. 4. 2020.

Izgradnja nove dionice na autocesti A5 strateški je projekt za Slavoniju

Premijer Plenković započeo je posjet Osječko-baranjskoj županiji sudjelovanjem u potpisivanju Ugovora o izgradnji poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5, koju je ocijenio kao izrazito važnu za hrvatski prometni sustav

Premijer je izrazio zadovoljstvo time što je taj projekt financiran u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom banskom za obnovu i razvitak, kroz kvalitetan rad Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Izravni kontakti koje smo imali s upravom EBRD-a pomogli su da naše tvrtke Osijek Koteks i GP Krk dobiju ovaj posao i da se on realizira u sljedeće dvije godine", istaknuo je premijer Plenković.

Posebno je zahvalio županu Ivanu Anušiću koji je od početka svog mandata stavio naglasak na ovaj projekt koji je važan i za Osječko-baranjsku županiju i za povezivanje koridora Vc, koji povezuje Mađarsku i ostale zemlje sjevernije od Hrvatske s Hrvatskom i BiH.

"Mislim da će ova investicija pridonijeti i gospodarskom rastu ovdje u Slavoniji. Uklapa se i u orijentaciju Republike Hrvatske da u cijelom ovom mandatu ova Vlada kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pruži razvojnu ruku Slavoniji i omogući joj iskorak koji je dugo očekivala kako bi se razvijala jednako brzo i kvalitetno kao i ostali krajevi Hrvatske", poručio je predsjednik Vlade.

Potom je posjetio tvrtku Belje plus d.o.o., gdje se sastao s predstavnicima te tvrtke, a obišao je i farmu Mitrovac, jednu od najvećih farmi muznih krava u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade današnji posjet županiji završit će u Osijeku će održati sastanak na temu poljoprivrede s predstavnicima tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.