Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 4. 2020.

Izbori će se održati kad epidemiološke okolnosti to dopuste

U Središnjici HDZ-a održana je putem videokonferencije sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

U izjavi za medije premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da kao društvo možemo biti izrazito zadovoljni načinom na koji smo spriječili širenje virusa. Što se tiče redovnih parlamentarnih izbora, kazao je da je ovo jizborna godina i u trenutku kada epidemiološke okolnosti to dopuste i kada se stvore nužni preduvjeti da svi mogu ravnopravno predstaviti svoje programe, onda će se donositi te odluke.

"Parlamentarni izbori održat će se kada epidemiološke okolnosti to dopuste. O izborima se na tijelima HDZ-a (ni parlamentarne većine) još nije detaljno raspravljalo. Naš prioritet sada je borba protiv koronavirusa, zdravlje građana te postupno (fazno) reaktiviranje gospodarstva”, poručio je Plenković.

Naglasio je da je HDZ-ov cilj 2016. bio da stekne političku stabilnost koja će mu omogućiti reforme.

,,To smo zemlji osigurali, Hrvatska je u odnosu na naše kapitalne prioritete i u političkom, i u gospodarskom, i u socijalnom i u sigurnosnom smislu, kao i glede međunarodnog položaja, bitno bolja nego 2016.”, kazao je.

Uspjeh dosadašnjih mjera

U vezi s popuštanjem restriktivnih mjera zbog epidemije Plenković je poručio da je 27. travnja prvi dan popuštanja mjera te da možemo biti zadovoljni načinom na koji smo u Hrvatskoj spriječili širenje koronavirusa.

,,Sporiji rast zaraženih u usporedbi s drugim zemljama govori o tome da su mjere koje je ova Vlada poduzela – polučile svoj rezultat. Ono što nam je bilo bitno – da smo izabrali zdravlje i život naših sugrađana i to je polučilo rezultat”, naveo je Plenković, dodavši da su gospodarske i socijalne mjere izrazito dobro primljene i snažna su potpora države hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru te zaposlenicima u privatnom sektoru.

Izbori u trenu kada epidemiološke okolnosti to dopuste

Plenković je napomenuo da se o parlamentarnim izborim nije još raspravljalo, pa ni na tijelima HDZ-a.

,,Mi smo u izbornoj godini, bili oni u lipnju, srpnju, kolovozu ili rujnu, to su nijanse. Najvažnije je pobijediti koronavirus te da gospodarski što prije i učinkovitije reaktiviramo zemlju. Naša je želja da se izbori održe u ovoj izbornoj godini u trenu kada epidemiološke okolnosti do dopuste”, poručio je Plenković.

Kazao je da izbori trebaju biti u okolnostima u kojima svi imaju jednaku šansu voditi kampanju, artikulirati svoje ideje i programe.

Oporba ima mnogo razloga da bude nesretna

Odgovorivši da o izborima nije još razgovarao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, Plenković je podsjetio da će parlamentarna većina odlučiti u kojem trenutku i s kojim datumom se raspušta Hrvatski sabor, a nakon toga, sukladno Ustavu, predsjednik Republike raspisuje izbore u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora.

Plenković je podsjetio da je Nacionalni stožer civilne zaštite RH imenovala Vlada RH i u njemu sjede predstavnici resora i ljudi koji imaju mandat, jer im ga je dala Vlada.

,,Teze o nekakvom politiziranju rada stožera jednostavno ne stoje. U njemu su i stručnjaci i epidemiološke preporuke koje su oni dali i uputstva za provođenje svih mjera popuštanja, imaju svoju glavu i rep. Nisu nikakva improvizacija, nego su popuštanje sukladno okolnostima”, naveo je.

Ocijenio je da oporba očito ima puno razloga da bude nesretna.

Ista oporba pokretala je niz inicijativa izglasavanja nepovjerenja ministrima te pokušavala srušiti i destabilizirati ovu Vladu. Usto, vide i da većina građana prepoznaje kako se ova Vlada i osobito HDZ, kao najodgovornija stranka u parlamentarnoj većini, nosi sa životnim i egzistencijalnim izazovima za hrvatsko društvo, te (po posljednjim istraživanjima) pruža podršku za odgovorne poteze koje povlačimo”, zakjučio je Plenković.

Teme