Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 4. 2020.

Andrija – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Andrija je dobio ime po ocu preventive dr. Andriji Štamparu, čiji se temeljni principi javnog zdravstva primjenjuju diljem svijeta

"Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike", naglašavao je dr. Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija.

Kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa dovela je do nikada veće potrebe za kvalitetnom suradnjom između Vlade i građana jer jedino međusobnim povjerenjem i poštivanjem pravila moguće je ostvariti značajne rezultate u borbi s epidemijom.

"Digitalizacija je proces kojeg provodimo kroz cijeli mandat naše Vlade. Daljnjom digitalizacijom procesa u području zdravstva želimo olakšati brojne usluge našim građanima za vrijeme pandemije COVID-19. Pomoću digitalnog asistenta Andrije pomažemo svima da prepoznaju simptome zaraze na sebi i drugima na vrijeme, što je ključno i za zaštitu zdravlja građana i za daljnje poštivanje zaštitnih mjera prema drugima. Hrvatska je u borbi protiv virusa COVID-19 izabrala strategiju borbe za živote i zdravlje građana. Uz adekvatne mjere koje smo poduzeli, ključna je i odgovornost svakog pojedinca da ovu krizu prebrodimo i iz nje iziđemo snažniji i složniji kao narod i kao zemlja'', poručio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Andrija je digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, s njim možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi "Pozdrav" na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik., Servis se također može aktivirati i klikom na ovu poveznicu. Aktivacijska poveznica objavljena je na Andrijinoj službenoj stranici i na Vladinoj službenoj stranici za borbu protiv koronavirusa.

Andrija je izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

"Društvena svijest presudan je faktor u rješavanju izazova s kojima smo suočeni. Zbog toga se zalažemo da putem digitalnog asistenta Andrije omogućimo direktan odnos svim građanima Hrvatske s Ministarstvom zdravstva i stvorimo prostor za zajedničku suradnju u pitanju javnog zdravstva." izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zašto je Andrija poseban?

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

  • Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani stječu bolje razumijevanje rizika od zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih.
  • Asistira ljudima u kontaktu s nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja zdravstvenog sustava.
  • Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera.

"U teškim vremenima poput ovih ljudi više nego ikad koriste WhatsApp kako bi se povezali sa svojim prijateljima, obitelji i zajednicom te im pružili podršku. Drago nam je što Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske možemo osigurati komunikacijske alate koji će im pomoći u odgovaranju na upite građana o koronavirusu pouzdanim i pravovremenim zdravstvenim savjetima, a sve kako bi se građani osjećali sigurno", poručio je Robert Bednarski, Country Director za središnju i istočnu europu iz WhatsAppa.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI. Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom.

"Države koje su u početku pandemije imale najuspješnije odgovore u suzbijanju širenja bolesti, poput Južne Koreje i Singapura, koristile su digitalne tehnologije za individualno obraćanje građanima. Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.", izjavio je prof.dr.sc. Branko Kolarić, epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Medicinskog fakulteta u Rijeci.

"CroAI okuplja tvrtke iz Hrvatske koje vjeruju da je umjetna inteligencija velika prilika za našu zemlju koju ne smijemo propustiti. U ovakvim neizvjesnim trenucima ponosni smo na činjenicu što su se naše tvrtke članice aktivirale i svojim rješenjima pokušavaju pomoći u borbi protiv pandemije. Andrija je jedno od takvih rješenja, a u isto vrijeme i dokaz da se umjetna inteligencija može pametno integrirati u sustav javnog zdravstva te motivirati ljude da se aktivno pridržavaju uputa za dobrobit svog zdravlja", izjavio je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths.