Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 4. 2020.

Na vrijeme smo prepoznali širenje koronavirusa i reagirali na nj

Premijer Plenković najavio je da Vlada razmatra labavljenje ograničavajućih mjera, naglasivši da ono ne smije biti suviše naglo te da se pritom mora u što većoj mjeri voditi računa o zdravlju građana

Promašena Bernardićeva izjava

U izjavi medijima Plenković je rekao da je hrvatska Vlada među prvima prepoznala prijetnju i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava SDP-ova predsjednika Davora Bernardića promašena.

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je kako su sve što su poduzeli u pogledu na zdravstvenu sigurnost građana, restriktivne mjere, ekonomski paket i sl. rezultirale time da imamo pod kontrolom brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je pritom da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je također rekao da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću naložio da Hrvatski zavod za zapošljavanje poduzme iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i bit će im plaćena sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto vrijedi za mjeru koja se odnosi na ona društva u kojima su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

„Proširili smo opseg mjera, i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava - što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva. „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

U vezi s plaćanjem režija rekao je da po tom pitanju ima određenih pomaka u pregovorima sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su također s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana što je više moguće, poručio je.

Plenković je nadaljeizvijestio da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje je poduzela Vlada i parlamentarna većina kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, o aktivnostima poduzetima nakon potresa u Zagrebu te o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu.