Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 1. 2014.

Tribina »Europska unija uoči izbora za Europski parlament 2014.«

U suradnji s Hrvatskom Paneuropskom unijom organizirana je tribina o zbivanjima u Europskom parlamentu uoči skorašnjih općih izbora

akt134

Na poziv predsjednika Hrvatske Paneuropske unije, prof. dr. sc. Pave Barišića, HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Andrej Plenković i Davor Stier naglasili su ključne aspekte svojega dosadašnjeg rada u Europskom parlamentu. Među više od 100 sudionika bili su i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet i počasni predsjednik HPEU, akademik Mislav Ježić.

Zastupnik Plenković iznio je političke, ekonomske i socijalne teme u EU koji će obilježiti predstojeću kampanju za izbore za Europski parlament. Smatra da je ključno informirati građane o važnosti izlaska na europske izbore, da se ne bi ponovila niska izlaznost na prošlim izborima u travnju 2013.

Kao član Odbora za proračun, Plenković ističe da je izglasani proračun Europske unije za 2014. dobar korak naprijed. Premda je u apsolutnom iznosu za 6% manji nego 2013, dobro je rasporedio sredstva na prioritetna područja, kao što su plaćanja u poljoprivredi i sredstva za kohezijsku politiku, mala i srednja poduzeća, zapošljavanje mladih, obrazovanje i inovacije.

Podsjetio je da zbog prekomjernoga proračunskog manjka i razine općega državnog duga Hrvatskoj predstoji procedura prekomjernog deficita i procedura makroekonomskih neravnoteža. Na Vladi je Republike Hrvatske da provede strukturne reforme usmjerene prema gospodarskom oporavku i fiskalnoj konsolidaciji. Plenković je nadalje analizirao i provedbu europskoga uhidbenog naloga u slučaju Perković.