Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 1. 2014.

Hrvatski državljani u službama Vijeća Europske unije

U Glavnom tajništvu Vijeća trenutno su zaposlena 33 hrvatska djelatnika u prevoditeljskom odjelu i u pravno-lingvističkom odjelu

eur vijeceZastupnik Andrej Plenković uputio je Vijeću Europske unije pitanje u vezi sa zapošljavanjem hrvatskih državljana u njihovim službama s obzirom na nekoliko raspisanih natječaja proteklih mjeseci. U svom upitu Plenković je istaknuo da je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana važna za zainteresirane građane Hrvatske koja se odražava na ukupnu sliku i percepciju Europske unije u hrvatskoj javnosti.

Plenković je upitao Vijeće koliko je hrvatskih državljana dosada primljeno u službe Vijeća u različitim natječajnim kategorijama, zatim koliko hrvatskih državljana Vijeće planira zaposliti u 2014. godini te kakva je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana na upravljačkim razinama u Vijeću.

U odgovoru Vijeća Europske unije stoji: »Glavno tajništvo Vijeća ne primjenjuje sustav kvota prema nacionalnosti niti ikakve druge posebne mjere za zapošljavanje državljana novih država članica. Stoga ne postoje radna mjesta rezervirana za hrvatske državljane. Odabir i zapošljavanje temelje se na zaslugama i interesu službe. Ako neko radno mjesto ne popuni interni kandidat, mogu se koristiti  popisi uspješnih kandidata EPSO-a. U skladu s time, hrvatski kandidati koji se nalaze na odgovarajućim  popisima uspješnih kandidata EPSO-a mogu se natjecati s državljanima drugih država članica za radna mjesta u službama Glavnog tajništva Vijeća za koja je moguće vanjsko zapošljavanje.“«

Iz odgovora proizlazi da se ni za rukovodeća ni za nerukovodeća radna mjesta u Glavnom tajništvu Vijeća ne koristi nikakav sustav kvota prema nacionalnosti, premda prevoditeljski odjel i odjel pravnika lingvista moraju zapošljavati izvorne govornike hrvatskog jezika.

Pitanje zastupnika Plenkovića (PDF)

Odgovor Vijeća Europske unije (PDF)