Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 3. 2020.

Očekujem od svih službi da pomažu građanima nakon potresa

Premijer Plenković predsjedao je sastankom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a potom je posjetio sugrađane koji su nakon potresa smješteni u Studentski dom Cvjetno naselje te se sastao s kardinalom Bozanićem

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da su na sastanku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu predana izvješća svih nadležnih resora i službi Grada Zagreba vezana uz epidemiju koronavirusa i posljedice potresa u Zagrebu i okolici.

Govoreći o situaciji nakon potresa, premijer Plenković rekao je da će sve službe u sljedećim danima biti na terenu kako bi procijenile situaciju s objektima koji su imali velika oštećenja.

Najavio je da će nakon sastanka Stožera obići Studentski dom u Cvjetnom naselju gdje su smješteni građani koji su nakon potresa morali pronaći alternativni smještaj radi oštećenja na svojim domovima.

Što se tiče situacije s epidemijom koronavirusa, premijer Plenković prenio je apel Stožera i epidemioloških službi da svi građani budu maksimalno odgovorni, drže razmak i vode računa jedni i drugima.

"Samo disciplinom i odgovornim ponašanjem i praćenjem uputa koje daje Stožer, a osobito liječnici, smanjit ćemo i broj zaraženih i dinamiku širenja zaraze", dodao je.

Restriktivnim mjerama nastojimo maksimalno smanjiti brzinu širenja zaraze

Podsjetio je da je prema jutrošnjim podacima u Hrvatskoj trenutno zaraženo 361 osoba, te dodao da je za očekivati i viši broj pozitivnih, s obzirom da se obavlja veći broj testova.

"Restriktivnim mjerama koje smo poduzeli nastojimo maksimalno smanjiti brzinu širenja zaraze", istaknuo je.

Još je jednom apelirao da se ne koriste ove dvije krize, epidemija koronavirusa i potres koji je pogodio Zagreb, kako bi se profitiralo i najavio da će Državni inspektorat provjeravati dižu li se cijene proizvoda za koje nema nikakvih razloga da koštaju više.

"To ne dolazi u obzir i jednostavno neće proći. Ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego što je to normalno", poručio je predsjednik Vlade.

Akcije »Zajedno za Zagreb« i »Hrvatska protiv koronavirusa«

Kazao je i da su članovi Vlade donijeli odluku da svoje plaće za ožujak doniraju na račun akcije "Zajedno za Zagreb" te dodao da su svi koji se žele pridružiti akciji dobrodošli.

Premijer je rekao da takve donacije mogu pomoći u ovakvim situacijama te da se velik broj ljudi javlja sa željom da pomogne Zagrebu u suočavanju s posljedicama potresa, ali i Hrvatskoj u borbi s koronavirusom.

Stoga je Vlada danas donijela odluku o otvaranju dva računa za dvije akcije – "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa".

Premijer je kazao i da se javlja veliki broj Hrvata iz dijaspore koji bi željeli kupiti respiratore i drugu medicinsku opremu.

Koordinator za medicinsku opremu u okviru Nacionalnog stožera civilne zaštite je doktorica Maja Grba-Bujević pa je premijer Plenković kazao kako je najbolje da oni koji žele donirati opremu stupe u kontakt sa Stožerom.

S jedne strane ne uzimamo, s druge strane dajemo

Premijer Plenković poručio je da Vlada vodi pravodobnu, cjelovitu, međuresornu politiku, te da je paket mjera za pomoć gospodarstvu u prvoj fazi vrijedan više od 30 milijardi kuna, uz vrijednost kredita koji će se uzimati.

"S jedne strane ne uzimamo, s druge strane dajemo", kazao je premijer Plenković ilustriravši mjere za pomoć gospodarstvu koje se sastoje od toga da se ne moraju plaćati davanja – porez na dobit, porez na dohodak, doprinosi – i od osiguravanja sredstava za minimalne plaće.

Istaknuvši kako nitko trenutno ne može predvidjeti koliko će kriza s koronavirusom trajati pozvao je da se pogledaju mjere koje se donose u cijelom svijetu.

"Moramo maksimalno podići svijest i učiniti sve za zdravstvenu sigurnost naših građana, kao prioritet broj jedan, i uz to sve skupa pratiti s ovim mjerama za pomoć gospodarstvu i privatnom sektoru", poručio je.

Na kraju je poručio da će se Stožer ako treba sastajati svaki dan, dok god to bude potrebno, te da se kvalitetnom sinergijom između struke i politike omogućuje donošenje pravih i konkretnih odluka.

Posjet sugrađanima koji su nakon potresa smješteni u Studentskom domu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je kako će se učenicima iz obitelji koje su nakon potresa smještene u Studentski dom Cvjetno naselje osigurati oprema za internetsko i televizijsko praćenje nastave.

"Ovdje je trenutno smješteno oko 200 ljudi, ima djece školske i predškolske dobi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će svu potrebnu opremu djeci kako bi ona mogla pratiti nastavu", rekao je Plenković nakon obilaska doma u kojemu je organiziran smještaj građanima Zagreba kojima su u potresima oštećeni domovi.

Ministarstvo će, dodao je, osigurati informatičku i televizijsku opremu za praćenje nastave, a u studentski dom poslat će i epidemiološku službu, da i oni "upozore ljude kako da postupaju jer je to ipak studentski dom, gdje su sobe relativno blizu jedne drugima, da se vodi računa o distanci".

Ured gradskih službi nadležnih za prijave štete od potresa

Iznio je i prijedlog da se zbog velikog broja starijih osoba bez mogućnosti prijevoza, u studentskom domu dislocira jedan ured svih nadležnih gradskih službi, u kojemu bi se mogle obaviti radnje oko prijave štete od potresa.

“Smatram da bi na takav način olakšali ovu nezavidnu situaciju”, dodao je.

Na upit o preopterećenosti telefonskih linija za prijavu šteta od potresa, zbog čega veliki broj građana nije uspio doći do nadležnih službi, Plenković je kazao da nema točne informacije o tome, ali da će po potrebi pojačati broj operatera kako bi građani mogli što brže prijaviti štete i dati nadležnima podatke koji su nužni.

Premijer je kazao i kako će Hrvatskoj stići 240 milijuna europskih kuna za suočavanje s krizom izazvanom epidemijom koronavirusa u gospodarskom smislu.

Susret s kardinalom Bozanićem

Predsjednik Vlade Plenković susreo se s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb te oštetio zagrebačku katedralu i druge sakralne objekte.

Razgovarali su i o mjerama koje se poduzimaju za suzbijanje širenja koronavirusa.

Izvor: Hina / Vlada