Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 3. 2020.

Odgoda drugog dijela stranačkih izbora zbog epidemije koronavirusa

Nakon pobjede tima Odvažno za Hrvatsku predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sazvao je zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

"Održali smo zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prvu nakon izbora za vodstvo stranke. Glavni tajnik Gordan Jandroković izvijestio nas je o, za sada, još uvijek neslužbenim rezultatima, no koji su sasvim jasni. Donijeli smo jednoglasnu odluku da se zbog provođenja mjera zaštite od epidemije koronavirusa drugi dio unutarstranačkog izbornog procesa odgodi do daljnjeg", poručio je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice.

Naglasio je da su konsenzusom donijeli i nekoliko kadrovskih odluka.

"Odlučili smo da se za tajnika HDZ-a za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a za tajnika za gospodarska pitanja Darko Horvat. Također, odlučili smo da umjesto Milijana Brkića na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora predložimo Antu Sanadera, a da Miru Kovača zamijenimo na mjestu predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku", kazao je Plenković, dodavši da se ne radi o odmazdi, svi oni ostaju zastupnici i nastavljaju raditi svoj posao, ali na te važne dužnosti trebaju doći osobe koje podržavaju smjer HDZ-a i novog vodstva koje je jučer dobilo povjerenje.

Izvijestio je kolege o svim aktivnostima koje Vlada poduzima radi suzbijanja epidemije koronavirusa i njenih negativnih posljedica, s naglaskom na paketu ekonomskih mjera koje će Vlada donijeti na sutrašnjoj sjednici.

"Sutra će biti održana i videokonferencija Europskog vijeća, a i Europska komisija priprema niz mjera. Moramo naći zajednički europski odgovor, a pritom voditi računa o specifičnostima svake od članica EU-a", naveo je Plenković.

Dodao je kako poziva na oprez i samodisciplinu, poručivši da građani vode računa o više stvari.

"Prvo, važno je da slijede preporuke epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Drugo, panika i gomilanje zaliha posve su nepotrebni. Namirnica ima, a apeliram na sugrađane i da ne povlače depozite i novac iz investicijskih fondova. Ni u financijskom pogledu panika nije dobro. Hrvatska je sa zdravim gospodarskim rastom koji ostvarujemo postala otpornija na krize nego prije. Sutra ćemo na Vladi, ponavljam, predložiti izmjenu 20 zakona - sve radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika", zaključio je Plenković.