Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 20. 1. 2014.

Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Plenković je sudjelovao u raspravi o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine

Zahvalio je zastupnici Doris Pack na pripremljenom Izvješću i njenim kontinuiranim naporima i zalaganju za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Plenković smatra kako je potrebno učiniti sve da ne bi došlo do povijesne nepravde da Bosna i Hercegovina „bude zadnji vagon u vlaku država jugoistoka Europe“ na putu u Europsku uniju. Mišljenja je da takav stav dijele i drugi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. 

Ocijenio je kako nije dobro da dvadeset dvije godine nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Govoreći o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci, Plenković je rekao kako politički dogovor koji slijedi mora osigurati jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naime, rezultat provedbe ove presude ne smije ići na štetu položaja Hrvata u BiH.

Izrazio je žaljenje što je došlo do suspenzije praktički pola omotnice predpristupnih fondova za Bosnu i Hercegovinu čime se relativizira i dovodi u pitanje interna europska dinamika. Analizirajući stanje u Federaciji BiH, Plenković je izrazio stav da je potrebno osluškivati stajališta političkih stranaka u BiH  te da je potrebno uključiti federalnu razinu vlasti u koordinaciju europskih poslova  koja nije u potpunosti realizirana.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, Europska unija i njena vanjska politika imale bi veći utjecaj na dovršenje sklapanja Protokola na SSP slijedom članstva Hrvatske u EU kako bi se zadržala tradicionalna trgovina. Također EU bi imala i poluge za utjecaj na vlasti u BiH da podignu razinu ekoloških standarda primjerice u Rafineriji nafte Brod koja štetnim emisija otežava život građanima BiH, ali i građanima susjedne Hrvatske (Slavonski Brod).