Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 3. 2020.

Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite i s nadležnim ministrima

U izjavi za medije premijer je izvijestio da je na sastanku doneseno nekoliko odluka i plan budućih aktivnosti. Prva se odluka odnosi na Istarsku županiju, rekao je premijer, koji je danas bio u kontaktu s istarskim županom Fabriziom Radinom.

"Primili smo od njega i od njegovih službi zahtjev – s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji – da se razmotri mogućnost obustave rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji, kazao je.

Predsjednik Vlade rekao je da će škole sutra biti otvorene te se očekuje da u njih dođu ravnatelji, profesori i svi zaposlenici kako bi se pripremio plan za aktivnosti koje će slijediti. Rekao je također da je Ministarstvo večeras poslalo ravnateljima mjere za postupanje.

"Pposljednjih smo nekoliko dana u fazi priprema za online-nastavu, koja može biti supstitut redovitoj nastavi. S ciljem da se od ponedjeljka nastavi obrazovni ciklus, uz online-nastavu radi se na dogovoru s HRT-om o tome da se na Trećem programu emitira zamjenski nastavni program ", pojasnio je Plenković.

U Istri od petka neće biti nastave, dodao je premijer, a o svemu ostalom ravnatelji će obavještavati roditelje i djecu. Kazao je da je sutrašnji dan tranzicijski kako bi se pripremile odgovarajuće mjere.

Predsjednik Vlade izvijestio je da je dosada potvrđeno 19 slučajeva zaraze, koji su locirani u četiri grada - Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Puli. "Pratimo situaciju u okruženju kako bi se onemogućilo širenje virusa", istaknuo je.

Kazao je nadalje da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila da je riječ o pandemiji, dodavši da se poduzimaju brojne aktivnosti na razini Europske unije.

"Jučer smo imali videokonferenciju Europskoga vijeća. Razmotrili smo nekoliko mjera za ograničenje širenja virusa, opskrbu medicinskom opremom, promoviranje znanstvenih istraživanja kako bi se proizvelo cjepivo i za suočavanje s društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije", rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio na današnje sastanke koje su ministri održali s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske udruge banaka te nizom predstavnika različitih sektora gospodstava s kojima će nastavati intenzivan dijalog kako bi se poduzele mjere koje će ublažiti posljedice epidemije.

Naglasio je da je cilj Vlade očuvanje radnih mjesta i pomoć poduzetnicima u likvidnosti poslovanja.

"Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, tako da se omoguće odgode i obročna plaćanja kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje", rekao je Plenković, dodavši da su ministarstva već dobila naputke u vezi s tim.

Što se tiče državnog proračuna, premijer je naglasio da se on puni dobro i prema očekivanjima, istaknuvši da nisu u pitanju ni plaće ni mirovine.

Istaknuo je da je Europska komisija spremna staviti na raspolaganje 25 milijardi eura svim zemljama članicama, što će utjecati na prihvaćanje proračunskog okvira za predstojeće razdoblje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je uvjerena da se neće gubiti nastavni dani u Istri. Najavila je virtualne zbornice i učionice, a učenici će dobiti svu potrebnu opremu. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratit će nastavu na 3. programu HTV-a i neće trebati nikakvu dodatnu opremu. Za više razrede osnovne škole pripremljeni su videomaterijali.

Beroš: Imamo dovoljno kapaciteta za slučaj da epidemija poprimi šire razmjere

Na pitanje što će biti s putnicima broda koji je danas iz Ancone doplovio u Split, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će Italija primiti svoje državljane natrag, a da će dvadesetak ostalih putnika biti smješteno u karantenu. Poručio je da se pripremaju sve potrebne mjere kako se u Hrvatskoj ne bi dogodio "talijanski scenarij".

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za smještaj bolesnika ako epidemija poprimi veće razmjere.

"Imamo više od 500 respiratora, preko 300 transportnih. Imamo 800 kreveta u intenzivnoj njezi, a i ostali kapaciteti mogu se preusmjeriti na intenzivnu skrb. Nadam se da ugroza neće biti tolika", zaključio je Beroš.

Izvor: Vlada/Hina