Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 3. 12. 2012.

Konferencija o Srednjoeuropskom prometnom koridoru

Promatrač u Europskom parlamentu i zastupnik u Hrvatskom saboru Andrej Plenković sa županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem bio je domaćin konferencije Inicijative za stvaranje Srednjoeuropskog prometnog koridora (CETC) - Route 65 u Europskom parlamentu

Andrej Plenković, koji je predsjedao konferencijom, održao je uvodno izlaganje o važnosti Inicijative Route 65 u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju te aktualnih rasprava o reformi Transeuropskih prometnih mreža (TEN-T) i inovativnom Instrumentu za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility) za koji Europska komisija u proračunskom razdoblju 2014. - 2020. predlaže 30 milijardi eura za sufinanciranje projekata prometne infrastrukture. Govorio je i o mogućnostima korištenja Kohezijskog fonda i strukturnih fondova u kontekstu daljnjeg jačanja prekogranične suradnje te eventualne transformacije Inicijative u Europsku grupaciju za teritorijalno povezivanje.

Karlovačka županija trenutačno predsjeda Inicijativom Route 65 pokrenutom 2004. godine. Ova Inicijativa okuplja 17 regija iz 6 država: Švedske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, a cilj joj je prometno i gospodarsko povezivanje regija od Baltičkog do Jadranskog mora u kojima živi oko 10 milijuna ljudi na području od 80 tisuća prostornih kilometara. U Inicijativi sudjeluje 6 hrvatskih županija: Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Grad Zagreb, Primorskog-goranska, Varaždinska i Zagrebačka.

Na Konferenciji su, uz župana Vučića i zastupnika Plenkovića, govorili: Danuta Hübner, predsjednica Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, zastupnici Sławomir Nitras i Artur Zasada, Hanna Jahns, članica Kabineta povjerenika Hahna zaduženog za regionalnu politiku, Olgierd Geblewicz, maršal vojvodstva Zapadne Pomeranije, Thomas Lantz, zamjenik predsjednika parlamenta švedske regije Skane, te Alfonso Alcolea Martinez, predstavnik Odbora regija EU.

Na konferenciji je bilo stotinjak sudionika, među kojima su bili i predstavnici Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, ureda hrvatskih županija i Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu i drugi. Riječ je o prvoj konferenciji u Europskom parlamentu kojoj je domaćin bio jedan od hrvatskih zastupnika promatrača.

Teme