Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 16. 1. 2014.

Reindustrijalizacija Europe radi promicanja konkurentnosti i održivosti

Plenković je podržao Izvješće kolege Bütikofera koje daje jasne smjerove za jačanje proizvodnje unutar EU te olakšava pristup kapitalu i jača zajedničko tržište

Izvješće se temelji na Komunikaciji Europske komisije „Snažnija europska industrija za rast i gospodarski oporavak“ iz 2012. godine. Kriza i recesija uvelike su utjecale na industriju, gdje je unutar EU izgubljeno 3,8 milijuna radnih mjesta, a proizvodnja je opala za čak 10%. Glavni cilj nove europske politike reindustrijalizacije jest zaokret u odnosu na dosadašnje trendove te povećanje udjela industrije EU sa sadašnjih 16% BDP-a na 20% do 2020. godine.

Zastupnik Plenković istaknuo je da je ulaganje u istraživanje i razvoj ključna poluga reindustrijalizacije. U Hrvatskoj se trenutačno ulaže 0,75% BDP-a u istraživanje i razvoj s ciljem da se do 2020. taj iznos udvostruči, no to je i dalje ispod EU-prosjeka, koji iznosi 2,03% BDP-a. 

Zaključno je naglasio kako izvješće daje poticaj zemljama članicama za jačanje industrije te osigurava razvoj zajedničkog tržišta i pristupa kapitalu.