Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 28. 2. 2020.

Iz stranačkih izbora moramo izići jedinstveni i još snažniji

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 30. godišnjice osnutka brodsko-posavskog HDZ-a u Slavonskom Brodu

U svom govoru Plenković je poručio da HDZ mora vrlo jasnom argumentacijom otklanjati političke napade i s lijeva i desna, posebice od stranaka koje se, kako je rekao, vole nazivati suverenističkima. Njima je, rekao je Plenković, jedini cilj da zauzmu mjesto koje na političkom spektru zauzima HDZ.

"Riječ je o ljudima i strankama koje nisu postojale kad je tema suverenizma bila aktualna. Ona je za Hrvatsku bila bitna '90-ih, ne danas i ne na ovaj način na koji se to želi prikazati. Danas ti mali akteri koriste tu temu da bi učinili samo jednu jedinu bitnu političku stvar, a to je – doći na mjesto koje na političkom spektru Hrvatske zauzima Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Plenković na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji.

Odbacio je prigovore da HDZ skreće ulijevo.

Plenković je istaknuo da danas nema nijedne političke stranke u Hrvatskoj koja neposredno bira šest čelnih ljudi čime je HDZ "poduzeo demokratski iskorak bez presedana".

Govoreći o zaslugama Vlade, kazao je kako su iz hrvatskog tranzicijskog ormara poispadali svi kosturi i došli na dnevni red njegove Vlade te se ti problemi rješavaju jedan po jedan, čuvajući radna mjesta i brinući o hrvatskom proračunu. Ponovio je i kako je njegova Vlada učinila iskorak u gospodarstvu ostvarivši gospodarski rast na zdravim temeljima, uz smanjenje zaduživanja te usmjerenost na povlačenje europskih fondova, investicije i porezna rasterećenja.

Dodao je da je od prvog dana Vlada predana realizaciji Projekta Slavonija, kojim je preko 11 milijardi kuna usmjereno za razvoj istoka Hrvatske.

,,Ponosni na sva postignuća Hrvatske, danas snažno štitimo dignitet Domovinskog rata i brinemo o statusu hrvatskih branitelja, vojske i policije, kao i o jačanju veza domovinske i iseljene RH'', poručio je Plenković.

Naglasio je da HDZ iz stranačkih izbora treba izaći složan i snažan, dodavši da HDZ uvijek pobjeđuje, kad je jedinstven.

Čović: samo se Hrvati u BiH iskreno zalažu za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u

Članovima i simpatizerima HDZ-a u Koncertno-kazališnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić obratio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, s kojim se Plenković prethodno sastao, poručivši kako se od tri naroda u Bosni i Hercegovini jedino hrvatski iskreno zalaže za pristupanje te države EU i NATO.

"Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama", ustvrdio je Čović zahvalivši Vladi Andreja Plenkovića na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

Pero Ćosić: HDZ je politički zreo

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić rekao je da je HDZ, nakon tri desetljeća postojanja, doživio političku zrelost dodavši kako se zadnjih godina u "bolje hrvatsko sutra" uvuklo zrno pesimizma koje je, rekao je, nametnuto. "Živjeli smo i u težim vremenima pa su mediji odnosno društvene mreže imali manje govora mržnje, a više optimizma", ustvrdio je. Podsjetio je i kako je HDZ Brodsko-posavske županije dao javnu podršku kandidaturi Andreja Plenkovića za predsjednika stranke.

Govorili su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Brodsko-posavske županije Tomislav Teskera, predsjednik slavonskobrodskog HDZ-a Josip Samardžić te brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je Vladi zahvalio na pomoći toj županiji, posebice jamstvima slavonskobrodskom "Đuri Đakoviću" i Luci.

Prije skupa, Andrej Plenković i Dragan Čović položili su vijence podno spomenika dr. Franji Tuđmanu te poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Teme