Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 2. 2020.

Hvala svima na potpisima potpore našem timu Odvažno za Hrvatsku

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i tim Odvažno za Hrvatsku predali su HDZ-ovu Središnjem izbornom povjerenstvu potpise potpore svojim kandidaturama na unutarstranačkim izborima

Andrej Plenković, kojega je zajedno s članovima njegova tima u Središnjicu HDZ-a dopratilo dvjestotinjak članova stranke, prikupio je 45.792 popisa kao kandidat za predsjednika, a kandidat za njegova zamjenika Tomo Medved 38.909 potpisa. Znatan broj potpisa prikupili su i kandidati za potpredsjednike – Oleg Butković njih 36.390, Zdravka Bušić 33.256, Branko Bačić 33.442, a Ivan Anušić 35.115.

Zahvalivši svima koji su uložili trud u prikupljanje potpisa, Plenković je rekao da će u procesu unutarstranačkih izbora članovima stranke predstaviti program svojeg tima, koji je dobar za HDZ i Hrvatsku. Dodao je da je on ujedno osnova za budući stranački program na predstojećim parlamentarnim izborima. Poručio je također da HDZ, s izravnim izborima za šest članova vodstva stranke, postavlja nov standard unutarstranačke demokracije te u tom pogledu poduzima krupan iskorak.

Plenković je rekao da će njihova kampanja na unutarstranačkim izborima, koja započinje 1. ožujka, biti konstruktivna i pozitivna. Smatra da će nakon tih izbora HDZ biti snažniji, jedinstven i pripravan za nove pobjede na parlamentarnim izborima. „To je naš cilj i na tome tragu ćemo raditi”, izjavio je.

Ako tijekom kampanje bude napada na njega i njegov tim, poručio je da će znati na njih odgovoriti te da će ukupna razmjena stavova biti korisna za stranku.

Za Davora Ivu Stiera ima mjesta u stranci i kad ne uspije na izborima

Na novinarski upit je li to što je s njim došlo oko 200 ljudi bila demonstracija moći i poruka njegovim protukandidatima, odgovorio je kako imaju veliku potporu unutar stranke i na terenu te su mnogi htjeli doći na predaju potpisa. „Nama je to drago i još jedan poticaj za daljnji angažman”, kazao je.

Istaknuo je kako na unutarstranačkim izborima žele pobijediti kao tim tako da će potpora njemu ujedno biti potpora i Zdravki Bušić, a potpora Tomi Medvedu će ujedno biti potpora i Olegu Butkoviću i sl.

Plenković je rekao kako u unutarstranačkim izborima poštuju i tuđa mišljenja i drugačiji stav poručivši da nakon njih moraju biti jedinstveni.

Potvrdno je odgovorio i na novinarski upit hoće li nakon izbora moći nastaviti suradnju s protukandidatima bez obzira na moguće teške riječi. „Da, ali ćemo nastojati da svih nas šestero dobijemo potporu i pobijedimo na izborima”, kazao je.

Poručio je i da za Davora Ivu Stiera, koji je u timu Mire Kovača, ima mjesta u stranci i „kada ne uspije na ovim izborima”.

U petak sastanak parlamentarne većine

Predsjednik HDZ-a, upitan očekuje li dogovor s manjinama vezano uz donošenje Zakona o popisu stanovništva, najavio je da će sutra u 8,30 sati biti održan sastanak parlamentarne većine te očekuje dogovor o tome.

Poručio je i da „ne namjerava ponuditi ništa” što se tiče tog zakona podsjetivši na stav Vlade i HDZ-a da se radi o tehničkom zakonu koji se treba donijeti kako bi se svi pripremili za popis stanovništva.

Navevši da je zakon prošao javno savjetovanje, Plenković je rekao i da takvih odredbi, koje traže predstavnici nacionalnih manjina, nema u nama susjednim zemljama u kojima su Hrvati manjina, a neki od predstavnika manjina većinski narod.

Istaknuo je i da u dosadašnjoj praksi nije bilo nikakve diskriminacije kod izbora popisivača ocijenivši kako se neka od pitanja mogu riješiti uputstvima za vrijeme samog popisa stanovništva.

Negirao je i stav oporbe da se tu radi o fiktivnom sukobu zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u. „Nema nikakvog sukoba. Ima možda različitih pogleda na dvije male nijanse za koje mi smatramo da nisu nužne da budu u ovom zakonu”, kazao je. Smatra i da će taj zakon sigurno proći u Hrvatskom saboru.

Plenković je poručio i da "tko god se trudi i koliko hoće" neće srušiti aktualnu vladu prije kraja mandata ove parlamentarne većine i saziva Sabora. „Kada to bude, to ćemo mi odlučiti a ne netko drugi”, kazao je.

Upitan kako će regulirati rad nedjeljom, poručio je kako ljudima žele omogućiti – posebice koji nedjeljom rade u trgovinama, da se smanji taj intenzitet rada i tako čuvaju obiteljske vrijednosti.

Naglasio je i da je po tom pitanju vlada najbliža austrijskom modelu po kojem se smanjuje broj radnih nedjelja i na taj način njeguje obiteljski život.

Plenković je rekao i da rješenje koje moraju donijeti mora biti pravno i ekonomski održivo.

Nadzor na granici u interesu i Slovenije i Hrvatske

Premijer Plenković je komentirao slovenske kritike načina na koji Hrvatska pokušava spriječiti širenje koronavirusa.

Postoji stvaran razlog za povećanje budnosti na granici i ono što se radi u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa dobro je i za Hrvatsku i za Sloveniju, rekao je u četvrtak novinarima premijer Andrej Plenković prilikom predaje potpisa za kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

“Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, ono što radimo je dobro i za nas i za Sloveniju. Prema tome, Hrvatska je pristupila onim mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne”, istaknuo je predsjednik Vlade.

“Vrlo smireno, vrlo trijezno, bez ikakve panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnoga zdravstva i zdravstvene sigurnosti naših građana. Ne znam je li to možda bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade”, kazao je Plenković.