Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 2. 2020.

Zagrebački rotor projekt je HDZ-a i naše vlade

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u 30. obljetnici osnutka HDZ-a u Brezovici te u zapadnom i istočnom Novom Zagrebu, trima gradskim četvrtima koje zajedno broje 132.000 stanovnika

Dok je naše vlade, nećemo žicom odvajati Hrvate iz Hrvatske od njihovih sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini

Plenković je u svom izlaganju naglasio da tri desetljeća HDZ-ovih postignuća obvezuju da – s čvrstim osloncem u baštini dr. Franje Tuđmana, a okrenuti budućnosti i novim, modernim izazovima – nastavimo s istom predanošću raditi na dobrobit Hrvatske.

"Unatoč naslijeđenim, godinama pod tepih guranim problemima još iz hrvatske tranzicije, bilježimo pozitivne ekonomske rezultate: proračunski plus, kreditni rejting, rast zaposlenosti, a pad nezaposlenosti, porast plaća i mirovina, porezno rasterećenje, pad javnog duga, gospodarski rast na zdravim osnovama, bez zaduživanja", naveo je Plenković, govoreći o gospodarskim rezultatima ove Vlade.

Istaknuo je da su učinjeni veliki iskoraci i u međunarodnom pozicioniranju Hrvatske, jedinstvenim zakonom ispravljena je nepravda prema hrvatskim braniteljima, vraćena pobjednička Hrvatska vojska u Vukovar, Sinj, Pulu, Ploče i Varaždin, a poboljšan je i status hrvatskih vojnika i policajaca.

"Domovinski rat, jačanje HV-a i policije, vraćanje 30. svibnja, Velered Franje Tuđmana… Štitimo sve vrijednosti na kojima počiva HDZ. Iz EU fondova povukli smo 1.5 milijardu kuna kako bismo vrhunski opremili našu policiju radi čvrste zaštite hrvatske granice, i to bez žilet-žice. I još jednom ću ponoviti: dok je naše, HDZ-ove Vlade, nećemo žicom odvajati Hrvate iz Hrvatske od naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini!", kazao je Plenković.

Naveo je da i primjer povlačenja europskih sredstava radi učinkovitog nadzora i čuvanja granice od ilegalnih migranata pokazuje da danas bolje štitimo nacionalne interese ako je Hrvatska u EU - kako je to zacrtao još dr. Tuđman - a ne izvan nje.

Novac Europske unije za demografsku revitalizaciju i koheziju

Pojasnio je kako su u prijedlog novog EU proračuna uvrštena dva paragrafa upravo na hrvatsku inicijativu: sredstva i za demografsku revitalizaciju i za ravnomjerni regionalni razvoj onih članica koje su koristile EU fondove u samo jednom financijskom razdoblju.

"Potonji paragraf odnosi se isključivo i jedino na – Hrvatsku. Veliki je to uspjeh i HDZ-ove Vlade i cijele RH", poručio je Plenković.

Rotor – projekt naše stranke i naše vlade

Naveo je i primjer Rotora Remetinec, kapitalnog projekta u Gradskoj četvrti Novi Zagreb - zapad.

"Ne zaboravite: Rotor je rezultat amandmana HDZ-a u Gradskoj skupštini, kojim smo uvjetovali prihvaćanje zagrebačkog proračuna. Čak 95% sredstava za njegovu rekonstrukciju došlo je s nacionalne razine - ili izravno od Vlade ili iz EU fondova posredstvom Vlade. Rotor je projekt naše stranke i naše Vlade", naglasio je Plenković.

Iz izbora iziđimo još snažniji i složniji!

Plenković je poručio kako modelom da svaki član izravno bira cijelo vodstvo HDZ podiže ljestvicu unutarstranačke demokracije – na koje se ostale stranke mogu ugledati.

"Očekujem da u kampanji zadržimo razinu političke kulture i kolegijalnosti kako bismo iz tih izbora izašli još snažniji i složniji. Nakon 15. ožujka pružit ćemo si ruku i, zajedno, pobijediti na parlamentarnim izborima", istaknuo je.

Teme