Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 15. 1. 2014.

Zajednička rasprava o Srbiji i Kosovu

Plenković je zahvalio povjereniku Füleu na kvalitetnom Izvješću o napretku procesa proširenja iz listopada 2013. godine te na preporukama da Srbija otvori pregovore o pristupanju, a Kosovo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

Izrazio je očekivanja da će uskoro biti vidljiv i napredak Bosne i Hercegovine prema EU te se zauzeo za jačanje položaja hrvatskog naroda kao konstitutivnog u BiH.

Podsjetio je da se danas (15. siječnja) obilježava 22. godine otkako su tadašne članice Europske zajednice priznale Hrvatsku i Sloveniju.

Konstatirao je da su Hrvatska i Slovenija danas članice EU i prisutne u Europskom parlamentu, a Srbija, koja je uzrokovala rat i agresiju na prostoru bivše SFRJ, idućeg tjedna započinje pregovore o pristupanju u EU. Plenković smatra da je to bitna poruka s obzirom na razvoj događaja tijekom proteklih dvaju desetljeća. Kazao je da Srbija treba ići prema Europi i nastaviti s reformama i ispunjavanjem pristupnih kriterija. Istodobno u odnosima sa svojim susjedima treba riješiti pitanja iz prošlosti: nestale osobe, manjinska prava, arhivi, a također treba preuzeti političku odgovornost za ono što se dogodilo u godinama koje su iza nas.