Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 2. 2020.

Program i vodstvo za HDZ domoljubnog desnog centra

U zagrebačkom Muzeju Mimara predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsatvio je program »Odvažno za Hrvatsku« i svoj tim za predstojeće unutarstranačke izbore

Odvažno za Hrvatsku!

Andrej Plenković predstavio je svoj program poručivši kako nema suverenističkije stranke od HDZ-a, koji je u posljednjih 30 godina ostvario sve temeljne ciljeve svog programa.

Program se sastoji se od četiri stupa – domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država, te uspješna i razvijena Hrvatska.

"Program smo nazvali "Odvažno za Hrvatsku" jer u toj poruci sublimiramo sve ono što smo svi zajedno; HDZ nije samo naš šestero već su naš tim svi članovi i članice stranke; oni koji su danas ovdje i svi koji nam se nisu mogli pridružiti, i oni koji su u kampanji da budu izabrani s nekim drugim idejama, ali uvijek s idejom – za HDZ i za Hrvatsku", poručio je Plenković u punoj dvorani Muzeja Mimara.

"To poštujemo, to je demokracija i to su novi standardi u hrvatskim političkim strankama", naglasio je Plenković.

Svoj program za stranačke izbore predstavili su također kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved te kanididati za potpredsjednike stranke Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković.

Plenković je naglasio da je program njegova tima usmjeren prema budućnosti i da se temelji na vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i sve ono što je HDZ, kao najsnažnija i povijesno najvažnija stranka hrvatskog naroda, ostvarila u posljednjih 30 godina.

Podsjetio je na povijesnu važnost prvoga hrvatskog predsjednika, utemeljitelja stranke dr. Franje Tuđmana i na ulogu hrvatskih branitelja, poručivši da njegova politička platforma i program za unutarstranačke izbore orijentiraju HDZ u smjeru državotvornosti, domoljublja, demokršćanstva, narodnjaštva i univerzalnih humanističkih vrijednosti.

Pozicioniranje HDZ-a na desnom centru omogućuje najvećem brojm hrvatskih građana da se okupe oko tih vrijednosti i da se s njima identificiraju . "To je mjesto na koje je HDZ postavio Franjo Tuđman. On stranku nije postavio na krajnji desni spektar, nije je stavio u centar – stavio ju je točno tamo gdje treba biti i tamo gdje će biti i ubuduće", istaknuo je Plenković.

Poručio je da je HDZ u proteklih 30 godina ostvario sve ključne ciljeve za koje se zalagao i dr. Tuđman. "Nema suverenističkije stranke od HDZ-a. HDZ je ostvario demokratske iskorake, pluralizam, gradio institucije, ne samo stekao slobodu nego i ostvario međunarodno priznanje hrvatske države. To su bili temeljni ciljevi programa HDZ-a i na to možemo biti ponosni", rekao je.

Plenković je nadalje poručio da HDZ nikada neće dopustiti reviziju ugovora između Hrvatske i Vatikana.

Suverenost ćemo učvrstiti snažnim položajem u Europskoj uniji

Naglasio je da jačanje suverenosti države ne znači ujedno izolacionalizam, zatvaranje te odmicanje od trendova u Europi i svijetu.

"Obrnuto, učvrstit ćemo svoju suverenost snažnim položajem u Europskoj uniji, utjecajem na regionalna, europska i globalna zbivanja. Budimo akter, to zaslužujemo, to se od nas očekuje i to je politika koju ćemo voditi", kazao je Plenković.

Rekao je da su danas ključna hrvatska pitanja demografska revitalizacija Hrvatske, gospodarski rast i razvoj, pravedne i učinkovite institucije. Podsjetivši na postignuća svoje vlade i HDZ-a, premijer Plenković rekao je također da je cilj njegova programa pravedna i učinkovita država.

Najavio je jačanje borbe protiv korupcije, kriminala i svih pojava koje hrvatski čovjek odbacuje. Založio se za učinkovito pravosuđe, jačanje policije, rješavanje problema blokiranih te reformu kaznenog zakonodavstva. Ponovio je da je glavni cilj usvajanja Istanbulske konvencije bio odbacivanje negativnog fenomena nasilja u obitelji, a ne nešto drugo.

Medved: Moderna i razvijena Hrvatska

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved poručio je da na toj dužnosti želi služiti Hrvatskoj s istom vjerom kao i u Domovinskom ratu. Dodao je da želi pridonijeti moćnoj, modernoj i razvijenoj Hrvatskoj. "Nastavit ćemo okupljati, povezivati i pobjeđivati", naglasio je Medved.

Istaknuvši da se u Hrvatskoj radi, gradi i ulaže kao nikada prije, kandidat za potpredsjednika HDZ-a Oleg Butković pozvao je članove stranke da budu ponosni na sve što su postigli u posljednje četiri godine. Pozvao ih je da nastave razvijati Hrvatsku gradeći mostove tolerancije i razumijevanja.

Kandidatkinja za potpredsjednicu Zdravka Bušić rekla je da je vjerna vrijednostima HDZ-a i državotvornoj politici koju je zacrtao dr. Tuđman, poručivši da HDZ pod Plenkovićevim vodstvom ne može imati premca. Naglasila je također da se zalaže za jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, za prava Hrvata u Bisni i Hercegovini te za čvrsto pozicioniranje Hrvatske u europskoj obitelji.

Podsjetivši na to da HDZ 15. ožujka na stranačkim izborima ujedno bira predsjednika stranke koji može odnijeti novu pobjedu na parlamentarnim izborima, kandidat za potpredsjednika Branko Bačić rekao je da HDZ sada bira čovjeka koji ima viziju bolje stranke i Hrvatske. Istaknuo je da samo snažan i jedinstven HDZ može ostvariti temeljne državne i nacionalne interese.

Kandidat za potpredsjednika Ivan Anušić poručio je da se zalaže za domoljublje 21. stoljeća, koje među inim obuhvaća nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, demografsku obnovu, veće plaće i porast broja zaposlenih.

Teme