Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 2. 2020.

Bez većine nema vlasti ni odgovornog rješavanja problema

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da ne strahuje da će mu stranka zagrebačkog gradonačelnika Bandića uskratiti potporu na nacionalnoj razini i poručio da se ne mijenja vladajuća koalicija na razini Zagreba

"Ne, tu je situacija vrlo jasna, što se mene tiče, to otklanjamo", izjavio je Plenković uoči Prstenovog poslovnog foruma odgovarajući na pitanje strahuje li od Bandićeve političke odmazde nakon što HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nije podržao prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana.

Potvrdio je da se suradnja Bandića i zagrebačkog HDZ-a ne mijenja. Objasnio je da zastupnici HDZ-a nisu podržali GUP jer je pozicija gradskog HDZ-a već dulje vremena bila da će uložiti nekoliko amandmana koji su u općem interesu razvoja grada, što se nije dogodilo.

Demantirao je tvrdnju Jutarnjeg lista da je prije glasanja u Gradskoj skupštini od Milana Bandića tražio da odgodi glasanje o GUP-u.

Govoreći o koalicijama koje je HDZ sklopio kako bi održao većinu u Saboru, ustvrdio je da u Hrvatskoj malo tko može dobiti apsolutnu većinu, zbog čega je koaliranje nužno.

Dodao je da se u kontekstu političke stabilnosti i gospodarskog rasta, surađuje sa svima koji se na nacionalnoj razini pridružuju ciljevima HDZ-ova programa s izbora 2016., a suradnja s HNS-om funkcionira dobro.

Imaju li oponenti problem s nacionalnim manjinama?

"Želio bih danas čuti od mojih oponenata u HDZ-u, neka to jasno kažu cijeloj hrvatskoj javnosti, imaju li problem surađivati s nacionalnim manjinama? Ako imaju problem, onda oni nemaju nikakve veze s politikom predsjednika Franje Tuđmana, niti imaju veze s onim što je HDZ radio u prošlom desetljeću", poručio je Plenković.

Osvrnuo se na situaciju kada je 2017. prekinuta suradnja HDZ-a i Mosta, nakon čega je sadašnji kandidat za potpredsjednika stranke Davor Ivo Stier zagovarao nove izbore.

"U tom trenutku ići na izbore, kao što zagovara Stier, je nemoguće i nerealno. Ta je teza banalna, toliko pogrešna i kriva da je može izgovoriti samo onaj koji nije razumio težinu i ozbiljnost gospodarske i financijske situacije u kojoj smo se našli", ustvrdio je Plenković.

Rekao je da će o uspjesima Vlade govoriti pogotovo sada kada se "javljaju oni koji su šutjeli tri i pol godine o svemu, a najedanput imaju nešto protiv".

Ustvrdio je kako cijeni to što su Bandićevi zastupnici u Saboru podržali sve što je bitno.

"Bez većine nema vlasti. Onaj tko se hoće baviti teorijama igrica nije nikad preuzeo odgovornost i ne razumije što znači imati ruke u Saboru, oduprijeti se brojnim inicijativama, apropo lažnih, izmišljenih i zlonamjernih teza o tome da je HDZ sa mnom netko tko će odnijeti stranku u naručje SDP-a", kazao je Plenković.

Izvor: Hina

Teme