Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 2. 2020.

Unutarstranačke izbore treba voditi tako da HDZ ima koristi od njih

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Gornjoj i Donjoj Dubravi

U svom je govoru predsjednik HDZ Plenković pozvao svoje protukandidate na unutarstranačkim izborima da se nadmeću idejama koje su dobre za HDZ i državu, izrazivši uvjerenje da će svi pokazati političku kulturu i zrelost kako bi HDZ u javnosti dobio plus uoči parlamentarnih izbora.

"Uoči unutarstranačkih izbora važno je poslati poruku da u HDZ-u ima mjesta za sve, da je to demokratska stranka, da svi koji imaju ambiciju i žele pridonijeti HDZ-u to mogu i trebaju učiniti. Pozivam sve, pa i protukandidate, da to učinimo tako da od ovih unutarstranačkih izbora HDZ ima koristi – da se nadmećemo idejama koje su dobre za HDZ i Hrvatsku", rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava.

Dubrava je simbol HDZ-a, ustvrdio je Plenković, jer je odande prvi predsjednik Franjo Tuđman krenuo u svoje brojne izborne pobjede.

Radimo za dobrobit Hrvatske i Zagreba

Poručio je da HDZ radi za dobrobit Hrvatske i za Zagreb te je istaknuo projekte poput rotora, financiranja gradskih autobusa i tramvajske infrastrukture te plan povezivanja zračne luke s Kvaternikovim trgom.

"Važno je da svi vi članovi i članice toga budete svjesni i da sve te projekte prezentirate našim sugrađanima", naglasio je.

Istaknuo je da članovi i članice HDZ-a mogu biti ponosni na postignuća u protekle tri i pol godine u kojima su praktički odradili sve što su obećali. Tako je rekao da je HDZ osigurao političku stabilnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, koja kreće od kršćanskog načela solidarnosti, te pravnu sigurnost poduzimanjem brojnih reformi u području pravosuđa i državne uprave.

Istaknuo je i veći broj europskih projekata te srž vrijednosti na kojima počiva HDZ - Domovinski rat, reguliranje prava braniteljima, jačanje vojske i policije te vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja.

"Na tome počivaju postignuća na kojima gradimo put za dalje, put da HDZ bude najsnažnija i dominantna politička snaga u Hrvatskoj. Svi su argumenti na našoj strani, pobjeđujemo kad smo jedinstveni. Kada nismo, ti rezultati mogu djelovati kao da nam je netko odgrizao dio biračkog tijela, ali ne mogu nas pokolebati. Od malih ugriza HDZ neće biti slabiji, samo će se osnažiti", poručio je Plenković.

Najavio je da će aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovoga tjedna uručiti prvi orden dr. Franje Tuđmana i to posthumno kardinalu Franji Kuhariću, što je također naglasio simbolički važnim.

Mikulić: na unutarstranačkim izborima ne smijemo reći riječ više

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić istaknuo je kako 30. obljetnica HDZ-a pada na 60. obljetnicu smrti pokojnoga Alojzija Stepinca te dodao je da je HDZ u Dubravi čuvao kompaktnost, poručivši i da je HDZ jak kao i svaki član.

"U unutarstranačkim izborima ključno je da se ne kaže riječ ili rečenica više, da se ne bi doveli u situaciju da pobjednici i pobijeđeni ne mogu sjesti za isti stol. Ukoliko nam se to dogodi, to nije dobra poruka prema parlamentarnim izborima", rekao je Mikulić.

Dodao je da iz ovih izbora moraju izaći jači i snažniji te da moraju čestitati pobjedniku i zajedno sjesti na stol, a izrazio je i uvjerenje u pobjedu na parlamentarnim izborima.

Na svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar obrane Damir Krstičević.

Izvor: Hina

Teme