Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 2. 2020.

Važno je na vrijeme postići dogovor o novom europskom proračunu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog revizorskog suda Klaus-Heinerom Lehneom

U sastanku je sudjelovala članica Europskoga revizorskog suda Ivana Maletić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je hrvatske prioritete predsjedanja te izvijestio o planiranim koracima glede uređenja budućih odnosa EU-a i Velike Britanije nakon Brexita, pregovora o novom europskom proračunu, zagrebačkog sastanka na vrhu i Konferencije o budućnosti Europe.

Na sastanku su posebno razmijenjena mišljenja oko donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a za sljedeće proračunskog razdoblje od 2021–2027. godine, a osvrnuli su se i na dosadašnju provedbu projekata te hrvatsku apsorpciju europskih sredstava.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da predstoje zahtjevni pregovori, prije svega između država članica, o čemu će se posebno raspravljati na izvanrednom sastanku Europskog vijeća 20. i 21. veljače. Nakon toga Hrvatska će kroz dijaloge i trijaloge s Europskom komisijom i Europskim parlamentom voditi pregovore o više od 40 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Naglasivši da je Hrvatska najnovija država članica EU-a, koja trenutno koristi svoju prvu punu financijsku omotnicu, poručio je da je važno što prije postići dogovor o novom VFO-u kako bi se na vrijeme započelo s ugovaranjem projekata i povlačenjem sredstava.

Podsjetio je na to da je od 10,7 milijardi eura, koliko Hrvatskoj stoji na raspolaganju za financijsko razdoblje 2014–2020, ukupno ugovoreno 9,2 milijarde eura odnosno 86% alociranih sredstava, dok je na početku mandata sadašnje vlade stopa ugovorenosti iznosila 9%.

Predsjednik Europskoga revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne istaknuo je da se Europski revizorski sud također zauzima za pojednostavljenje procedura, veću fleksibilnost i smanjenje administrativnog opterećenja u provedbi novog Višegodišnjeg financijskog okvira radi što učinkovitijeg korištenja europskih sredstava.