Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beja | 1. 2. 2020.

Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijima

Po završetku sastanka na vrhu Prijatelja kohezije u portugalskoj Beji premijer Plenković izjavio je da je glavna poruka sastanka da u konačnom dogovoru o proračunu EU-a 2021–27. treba zadržati odgovarajuća sredstva za kohezijsku politiku

"Uvažavajući sve druge prioritete današnja je poruka, uoči sastanka 20. i 21. veljače, da želimo da se odgovarajuća sredstva osiguraju za kohezijsku politiku. To je jedinstvena, najvažnija poruka zaključaka koji su usvojeni”, poručio je predsjednik Vlade Plenković u izjavi nakon summita Prijatelja kohezije.

Obrazložio je da 17 zemalja još teži rastu standarda života svojih građana kao i većoj razvijenosti onih svojih dijelova koji nisu na jednakom stupnju kao najrazvijenije regije bogatijih zemalja u Uniji.

"S druge strane imamo zemlje koje žele da sredstva budu manja nego što su danas, Ujedinjena Kraljevina izlazi i slijede vrlo zahtjevni pregovori za tri tjedna", zaključio je Plenković.

Proračun se usvaja konsenzusom svih država članica

Upitan o izjavi austrijskog premijera Kurza da će uložiti veto ako se ne smanji doprinos zemalja uplatiteljica, Plenković je rekao da je najvažnije znati da se proračun usvaja konsenzusom na razini država članica.

"Čitao sam njegovu izjavu, postoji određen prostor da vidimo što će u konačnici biti. Slijede bilateralni sastanci Charlesa Michela sa svim šefovima država i vlada, nakon kojih će on iznijeti novi prijedlog koji se nastavlja na ono što je činilo finsko predsjedništvo i pokušati iznaći kompromis."

Očekujem zahtjevne pregovore koji će na kraju dati rezultat

Plenković očekuje zahtjevne pregovore koji će na kraju dati rezultat. "Unija mora funkcionirati", naglasio je.

Podsjetio je da je danas prvi dan nakon izlaska Velike Britanije i da treba pronaći jedinstvo. "Ne zaboravimo da, osim s državama članicama, treba također postići dogovor s Europskim parlamentom, koji je vrlo ambiciozan i želi više sredstava, koji želi da proračun prati ambicije Ursule von der Leyen i njezine Komisije sljedećih nekoliko godina."

"Danas je ovdje vladao vrlo čvrsti konsenzus svih 17 prisutnih zemlja da je kohezija bitna. Bitna je i Hrvatskoj, mi smo jedina zemlja koja je iskoristila samo jednu financijsku perspektivu i očekujemo da je koristimo idućih sedam godina i polako dolazimo na raznu kao oni koji su u Uniji duže."

Hrvatska nema dileme: kohezija je na prvom mjestu

Govoreći o procesu pregovora, premijer je rekao da prvo imamo globalne brojeve, pregovaračke kutije, onda se u svezi s nacionalnim omotnicama i njihovim specifičnostima vode dodatni pregovori, što je pojedinoim zemljama zaista važno.

"Kod nas nema dileme, kohezija je važna, poljoprivreda će biti vrlo korektno proračunski zastupljena, a što se ostalih tema tiče, bitna nam je sigurnost, prilagođavanje politici Zelenog plana, klimatskim promjenama, ali kohezija je iz našeg kuta broj jedan."

Upitan o mogućnosti konsenzusa na sastanku na vrhu 20. i 21. veljače, premijer je odgovorio da će to, sudeći prema današnjoj raspravi, biti prilično zahtjevno.

Radi povlačenja sredstava dobro je postići dogovor što prije

"Proces ne završava zauzimanjem stava šefova država i vlada na razini Vijeća. To je samo dio dogovora. Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore kroz dijaloge i trijaloge s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o 46 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Za taj proces treba vremena. Da bi operativni programi započeli na vrijeme i sredstva se povlačila dobro je postići dogovor što prije", rekao je Plenković.

"Dosad se uvijek našao se kompromis, naći će se i ove godine, nadam se za našeg predsjedanja", zaključio je Plenković.