Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beja | 1. 2. 2020.

Odnosi s Portugalom izrazito su dobri, jačamo trgovinsku razmjenu

Premijer Plenković, koji u boravi u radnom posjetu Portugalu i sudjeluje u sastanku na vrhu Prijatelja kohezije, sastao se s predsjednikom portugalske vlade Antoniom Costom

Plenković je Antoniu Costi čestitao na izbornoj pobjedi i još jednom premijerskom mandatu te mu zahvalio na organizaciju sastanku na vrhu Prijatelja kohezije.

Dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Portugala

"Hrvatska i Portugal imaju izrazito dobre i prijateljske odnose. Već tri pol godine i osobno na Europskom vijeću razvijamo tu suradnju, a moj današnji posjet Portugalu prigoda je i za razgovor o bilateralnim odnosima i zajedničkoj želji da potičemo jačanje trgovinske razmjene koja je na razini od oko 115 milijuna eura", rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije.

Naglasio da će premijeri nastojati zainteresirati i hrvatske i portugalske kompanije za nova ulaganja i za suradnju izrazivši zadovoljstvo povećanjem broja portugalskih turista u Hrvatskoj, iako obje zemlje imaju jake kapacitete za privlačenje gostiju.

"Također mi je drago što je Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u Portugalu odlučila imati ne samo važnu političku ulogu koordinacije stajališta država članica nego smo ovdje prije desetak dana otvorili veliku izložbu Vaska Lipovca, čime smo i hrvatsku kulturu predstavili našim portugalskim prijateljima."

Kohezijska politika je redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a

"Naša je zadaća da danas definiramo pozicije i stajališta koja su nam svima bliska kao državama koje još uvijek u odnosu na europski proračun vode posebno računa o tzv. tradicionalnim politikama, a to je prije svega kohezijska politika, odnosno poljoprivredna politika", rekao je Plenković.

Nastavio je da je Kohezijska politika upravo ona redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a, bez obzira gdje žive, a osobito u onim regijama članica koje još žele stići stupanj razvoja najrazvijenijih, odnosno prosječno razvijenih regija Europe.

"Portugal i Hrvatska zainteresirani za adekvatna financijska sredstva u sljedećih sedam godina, što praktično znači u cijelom desetljeću koje je pred nama", zaključio je.

2020. je godina kada treba postići dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru

"Ovo je godina kada se dogovor treba postići, Hrvatska je spremna i bili bismo zadovoljni kad bi se taj dogovor postigao u naših šest mjeseci predsjedanja", rekao je Plenković podvukavši da želi da taj dogovor bude kvalitetan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o konkretnoj ulozi Hrvatske kao predsjedavajuće u donošenju europskog proračuna premijer je objasnio da su na zadnjem sastanku Europskog vijeća u prosincu zadužili Charlesa Michela kao stalnog predsjednika Europskog vijeća da bude ključna osoba koja će voditi pregovore o tzv. pregovaračkoj ruti, koji na temelju rada finskog predsjedništva, prijedloga Komisije i stajališta svih članica mora pronaći kompromisnu zajedničku poziciju.

"Naša je zadaća da stalnim konzultacijama pomažemo u ostvarenju rješenja. Imamo pregovaračku kutiju s više od 40 zakonskih akata koji predstavljaju Višegodišnji financijski okvir i te zakonske akte treba konkretno ispregovarati u svim sektorima zajedno s Europskim parlamentom u dijalozima i trijalozima Europsko vijeće – Europska Komisija – Europski parlament.

Kazao je da će tu Hrvatska imati veliku ulogu te da će voditi računa i o pitanjima koja se odnose na vlastita sredstva, prihodovnu stranu proračuna kao i na povezanost poštivanja vladavine prava s korištenjem europskih sredstava.

"Što se tiče pristupa naravno da želimo na vrijeme donijeti proračun što znači tijekom 2020, bolje je za provedbu svih programa pa i u koheziji da se dogovor postigne ranije jer ćemo tako sredstva moći brže realizirati i spuštati ih na projektnu razinu", zaključio je Plenković.

Costa je rekao da Portugal i Hrvatska imaju različita iskustva u EU, ali ima i zajedničkih aspekata kao što je kohezija.

"Naša poruka je jasna što se stiče kohezije. Želimo dati konkretnu poruku da je Europa jedna i ujedinjena u interesima. Važno nam je što je Britanija izišla, ali je još važnije da Europa ostaje koherentna."

Izvor: Vlada / Hina