Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 15. 1. 2014.

Tahografi i socijalno zakonodavstvo u vezi s cestovnim prometom

Plenković je podržao Izvješće Silvie-Adriane Ţicău koje ima za cilj smanjenje operativnih troškova i sprečavanje prijevara uvođenjem novih tehnologija

Istaknuo je da je šest milijuna kamiona i autobusa opremljeno tahografom unutar EU. Procjenjuje se da jedna četvrtina vozila krši pozitivne propise i legislativu. Plenković je napomenuo da je Europska komisija predložila reviziju Uredbe o tahografima kako bi se upotrebom novih tehnologija smanjio administrativni teret tvrtkama i dovelo do uštede od 500 milijuna eura godišnje.

Hrvatska je uvela digitalne tahografe 2009, a prošle godine je usvojen Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu koji je u potpunosti uskladio hrvatsku legislativu po pitanju tahografa s EU.  Plenković je mišljenja kako će se uvođenjem novih tehnologija pomoći u smanjenju administrativnih troškova i hrvatskim prijevozničkim tvrtkama te omogućiti bolja kontrola i sprječavanje prijevara vezanih uz korištenje tahografa.