Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 1. 2020.

Poštivanje ljudskih i manjinskih prava vrijednosti su moderne Hrvatske

Premijer Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i izaslanik predsjednice Republike Vladimir Lončarević položili su uime Hrvatske vijenac pred Mojsijevim kipom na Židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Plenković je okupljenim novinarima izjavio:

"Došli smo izraziti poštovanje prema milijunima žrtava tog najvećeg zločina u povijesti čovječanstva, ali se i prisjetiti 117 hrvatskih pravednika među narodima koji su pomagali spasiti Židove u najtežim trenucima”.

Predsjednik Vlade izrazio je želju da se opomena na ovaj veliki zločin svima ureže u sjećanje i da se takvi zločini nikada ne ponove.

Dodao je da danas moramo raditi ne samo na kulturi sjećanja, nego i na zaštiti ljudskih prava i toleranciji u društvu.

Upitan o prigovorima zbog navodne rehabilitacije ustaštva u društvu, predsjednik Vlade je odgovorio.

"Mislim da uvijek moramo sprečavati sve pojave toga tipa. Na tome radimo, jer to nisu vrijednosti koje dijelimo. Vrijednosti koje dijelimo, koje su u našem programu, najviši su standardi poštivanja ljudskih prava i poštivanja manjinskih prava. Mislim da smo se kao Vlada na tome području zaista dokazali i na tome ćemo ustrajati", odgovorio je.

"To su vrijednosti slobodne, moderne Hrvatske, Hrvatske koja je ukorijenjena ne samo u europski pravni i ekonomski sustav, nego i u europski i univerzalni sustav vrijednosti", zaključio je predsjednik Vlade.