Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 23. 1. 2020.

Ispunili smo obećanje i pružili ruku Đuri Đakoviću

Premijer Plenković sastao se u Slavonskom Brodu s predstavnicima Đuro Đaković Grupe d.d. te je s ministrima Zdravkom Marićem, Darkom Horvatom i Mariom Banožićem obišao proizvodnu tvorničku halu specijalnih vozila

Nakon sastanka Plenković je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo Vladinom odlukom o državnom jamstvu Đuri Đaković Grupi d.d. u iznosu od 300 milijuna kuna te današnjem potpisivanju ugovora s Hrvatskom poštanskom bankom o prvih 150 milijuna kuna koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga su restrukturiranju i dugoročnoj održivosti tvrtke.

"Smatramo da je ova kompanija jedna od ekonomskih uporišnih točka i Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije jer ljudi koji ovdje rade, a ima ih oko 860, gravitiraju u Slavonski Brod ne samo iz Brodsko-posavske nego i iz Požeško-slavonske, pa i Osječko-baranjske županije i time smo Đuri Đakoviću, koji ima veliku tradiciju, pružili ruku."

Očekujemo nastavak kvalitetne proizvodnje

Premijer je naglasio da Vlada želi da se nastavi kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz država zapadne Europe kao i posebni, vojni program u kojem će u predstojećim godinama i Ministarstvo brane Republike Hrvatske biti jedan od važnih naručitelja.

Upitan u svezi s danim državnim jamstvima i problemima s bivšom upravom Plenković je odgovorio da Vlada ima povjerenja u novu upravu i njezinog predsjednika Hrvoja Kekeza, kao i sve druge, radnike, među kojima su brojni hrvatske branitelji, te predstavnike sindikata s kojima su na sastanku u Vladi 23. prosinca prošle godine i dogovoreni svi dosadašnji koraci.

"Odlučili smo dati potporu koja je u ovom trenutku važna i očekujemo da se pristupi restrukturiranju i pronalaženju pravoga strateškog partnera koji će odlučiti da poslovanje Đure Đakovića bude uspješno i u konačnici na tržišnim osnovama", zaključio je Plenković.