Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 1. 2014.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine

Povjerenik Füle odgovorio je Plenkoviću na pitanje o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH u vezi s članstvom Hrvatske u Europskoj uniji

akt118 mPovjerenik za proširenje Štefan Füle odgovorio je na pitanje hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića o prilagodbi SSP s BiH obzirom na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.  U odgovoru povjerenika Štefana Fülea stoji: "Od početka 2013. održana su tri kruga bezuspješnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH) o prilagodbi SSP-a/Privremenog sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina odbija nastavak pregovora o prilagodbi u cilju zadržavanja barem tradicionalne trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te traži detaljniju reviziju SSP-a/Privremenog sporazuma u ovom okviru", stoji u Füleovom odgovoru. Europska komisija nastavlja odgovarati na Plenkovićevo pitanje:

"Bosna i Hercegovina je potvrdila svoje stajalište na izvanrednom sastanku Privremenog odbora održanom 27. studenoga 2013. Stoga je Komisija, kao prvi korak prema zaštiti interesa EU-a, objavila svoju namjeru pokretanja zakonodavnog postupka za uklanjanje Bosne i Hercegovine s popisa zemalja korisnica Autonomnih trgovinskih mjera (ATM).  U okviru ATM-a zemljama zapadnog Balkana odobrava se izuzeće od ulaznih cijena na tržište pri uvozu njihova voća i povrća u EU. Ako se pravovremeno ne pronađe rješenje, Komisija vjeruje u punu podršku svih država članica EU-a i Europskog parlamenta njezinu zakonodavnom prijedlogu. Održavanje sljedećeg sastanka Privremenog odbora predviđeno je za siječanj 2014, podložno potvrdi iz Bosne i Hercegovine".

Otkako je Hrvatska članica Unije traje uobičajen proces prilagodbe postojećega Privremenog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i članica Europske unije, kako bi se uzela u obzir tradicionalna trgovinska razmjena između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, primjerice uvoz mesa. "Učinkovito rješavanje ovog pitanja izrazit jeinteres brojnih hrvatskih gospodarskih subjekata", naglasio je Plenković i podsjetio kako je Europska komisija u svom godišnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine objavljenom sredinom listopada 2013. ustvrdila da postoji problem u dinamici postizanja dogovora. Stoga je Plenković postavio pitanje na koje je sada dobio odgovor te će i dalje pratiti što Europska komisija namjerava poduzeti kako bi došlo do sklapanja odgovarajućeg protokola.

Na kraju Andrej Plenković poručuje:  "Snažno podržavam približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te se zalažem za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će uskoro vlasti u BiH u pregovorima s Komisijom postići dogovor o odgovarajućoj prilagodbi SSP-a koji će pridonijeti jačanju trgovinskih odnosa između država u novim okolnostima članstva Hrvatske u EU."

Pitanje zastupnika Plenkovića (PDF)

Odgovor povjerenika Fülea (PDF)