Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2014.

Razvoj i primjena tehnologija hvatanja i skladištenja ugljika

Plenković je podržao Izvješće o razvoju i primjenama tehnologija hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) u Europi, kojim se želi dodatno potaknuti razvoj odgovarajućih projekata u zemljama članicama EU i osigurati smanjenje emisije stakleničkih plinova

Istaknuo je da se razvoj CCS tehnologija pokazuje kao ključni čimbenik u borbi s klimatskim promjenama, ali i da unatoč svim naporima EU one još nisu u potpunosti zaživjele.

Naglasio je da su mnogi CCS projekti u pripremi te je izrazio žaljenje što je statistika udruge ZERO, na čije se podatke poziva Europska komisija u svom Izvješću, zanemarila jedan pozitivan primjer iz Hrvatske. Hrvatska ima iskustva u primjeni CCS tehnologije, i to u cjelokupnom ciklusu hvatanja, transporta i skladištenja. Njezina naftna kompanija INA je u svibnju 2012. investirala 68,5 milijuna EUR u CCS projekt.

Plenković je rekao da je Hrvatska također u procesu donošenja Strategije niskougljičnog razvoja do 2050. godine, čije su temeljne smjernice prihvaćene u Hrvatskom saboru. Strategijom se predviđa i izrada nacionalne studije izvodljivosti CCS tehnologije. Zaključio je kako će predloženo Izvješće biti dodatan poticaj Hrvatskoj da CCS tehnologiju značajnije uvrsti u svoje strateške dokumente.