Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Karlovac | 27. 12. 2019.

Nastavljamo ulagati u modernizaciju željeznica

Premijer Plenković najavio je investicije u modernizaciju željezničke infrastrukture vrijedne tri milijarde eura u sljedećih deset godina

Danas potpisan projekt rekonstrukcije i izgradnje kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijedan 3,45 milijardi kuna, dio je nizinske pruge Zagreb – Rijeka, a upola će skratiti put od Karlovca do Zagreba.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je danas u Karlovcu svečanosti potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt: Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, a sastao se i sa županom Karlovačke županije Damirom Jelićem te gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je dobro što se taj događaj odvija samo nekoliko dana prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

"U javnom životu važno je dodatno osvijestiti kakvu nam dodanu vrijednost članstvo u Europskoj uniji donosi. Upravo ovaj projekt, vrijedan 3,45 milijardi kuna, od kojih je 2,7 milijardi u potpunosti bespovratnih sredstava doniranih iz europskog proračuna Hrvatskoj, još jedna je potvrda koliko je članstvo u Europskoj uniji važno za razvoj Hrvatske, u ovom konkretnom slučaju za razvoj prometne odnosno željezničke infrastrukture", poručio je premijer Plenković.

Najavio je da je u sljedećih deset godina planirano ulaganje u iznosu od 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu te podsjetio da je do sada uložen znatan novac u cestovnu infrastrukturu, zračne i prometne luke te riječni promet.

Vlada je u tekućem mandatu podigla apsorpciju EU-redstava s 9 na 83 posto

"Sada su na redu željeznice. Modernizacija tog oblika prometa Hrvatsku čini povezanijom, integriranijom u europske koridore, a život naših ljudi kvalitetnijim", rekao je premijer Plenković.

Dodao je da je i obnova zgrade glavnog kolodvora u Karlovcu također velika investicija za Karlovac, koji se pokazao izrazito sposobnim i kvalitetnim u povlačenju europskih sredstava.

"Karlovac će dobiti moderniziranu, obnovljenu zgradu, a što je najvažnije naši Karlovčani će do Zagreba dolaziti duplo brže nego što to mogu danas", kazao je premijer ističući veliku dodanu vrijednost toga projekta, kojim će se dignuti ukupan postotak apsorpcije sredstava u ovom proračunskom okviru na preko 80 posto, točnije 83.

"To znači da je naša Vlada, od listopada 2016. kada smo bili samo na 9 posto ugovorenih sredstava, u tri godine i dva mjeseca došla na 83 posto ugovorenih sredstava. Na tom tragu nastavit ćemo s ravnomjernim regionalnim razvojem zemlje i ulaganjima u sve oblike prometne infrastrukture", kazao je na kraju svog obraćanja premijer Plenković.