Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 12. 2019.

Hrvatska će opet izabrati predsjednicu koja štiti interese svog naroda

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pružio je snažnu potporu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na završnom predizbornom skupu HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni uoči predsjedničkih izbora 22. prosinca

Predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković izrazio je puno uvjerenje da će hrvatski narod i u nedjelju iskazati mudrost i zrelost te ponovno izabrati Kolindu Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike.

"Naša je predsjednica pouzdana, radi za Hrvatsku i hrvatski narod, za naše gospodarstvo, solidarnost i međunarodni položaj Hrvatske. Nema bolje predsjednice od Kolinde Grabar-Kitarović. Dok je ona na Pantovčaku, svaki hrvatski čovjek može biti miran, može biti siguran da ima domoljubnu, državotvornu, demokršćansku, narodnjačku, istinsku predsjednicu koja štiti interese svog naroda, čuva dignitet Domovinskog rata, poštuje prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve ono što je HDZ napravio u ovih 30 godina", naglasio je Plenković.

Zajedno smo vratili 30. svibnja – zajedno ćemo ga proslaviti iduće godine

Naglasio je da podržava sve što predsjednica radi na dobrobit Hrvatske i hrvatskih ljudi.

"Znamo dobro svi koliko radi za ravnomjerni regionalni razvoj Lijepe Naše, za decentralizaciju, za veća prava svih onih kojima je u našem društvu potrebna potpora, za blokirane sugrađane, za umirovljenike i sve one koji, nažalost, žive na rubu siromaštva. Zajedno smo u dosadašnjem radu učinili puno, a u idućih 5 godina učinit ćemo još više za hrvatski narod. Svaki put kad sretnem druge državnike diljem svijeta, ponosan sam koliko cijene i poštuju našu predsjednicu", kazao je.

"Zajedno radimo na pravima hrvatskih branitelja, na jačanju Hrvatske vojske i policije - nastavio je Plenković - na poštovanju Domovinskog rata. Zajedno smo vratili 30. svibnja za Dan državnosti i zajedno ćemo ga proslaviti na 30. godišnjicu hrvatske demokracije", naveo je Plenković.

U nedjelju do pobjede!

Za kraj, predsjednik HDZ-a pozvao je hrvatske ljude da bez dvojbe daju svoj glas Kolindi Grabar-Kitarović:

"Podržimo našu predsjednicu. Znamo da će hrvatski narod izabrati najbolje! Živjeli i do pobjede", istaknuo je Plenković.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska više nije na koljenima - Hrvatska je uspravna! Za nju se u svijetu opet zna po uspjesima!

Zahvalivši svima na ovolikom odazivu u ovoj dvorani, koja pamti velike pobjede i nosi ime pobjednika - Dražena Petrovića, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posebno je pozdravila hrvatske branitelje, invalide, obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja i vojnika Hrvatske vojske koji su ih naslijedili, te obitelji civilnih žrtava i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Hrvatska je doista bolja!

"Hrvatska je danas doista bolja:

 • gospodarstvo je prodisalo
 • plaće rastu
 • smanjili smo dug opće države s 84% u 2014. na 74,6% krajem 2018. što je 10% BDP-a
 • raste kreditni rejting
 • raste i BDP već pet godina zaredom. Sjetimo se da je Milanović za vrijeme svoje Vlade povećao javni dug za 20% BDP-a. Sve smo to morali sanirati! To su veliki pomaci, ali Vi znate i Vlada zna da ja nisam zadovoljna s 3 posto rasta BDP-a godišnje - moramo rasti bar na 5 posto!
 • raste BDP po stanovniku: u 2015. bio je oko 10 tisuća eura, a 2018. je veći od 12 tisuća EURA po stanovniku. To je velik pomak, ali moramo dalje, moramo bolje!
 • demografsko pitanje društveni je prioritet i smanjujemo iseljavanje, ali tu moramo još mnogo raditi kako bismo preokrenuli trend
 • branimo i branit ćemo interese i prava Hrvata u BiH
 • povezujemo iseljeništvo i Domovinu u „Globalnu Hrvatsku“
 • jačamo domovinsku sigurnost - Hrvatska vojska jača, vratili smo je u Varaždin, Ploče, Sinj, Vukovar, Pulu
 • uspješno čuvamo hrvatsku granicu od nelegalnih migracija. Policija odlično radi svoj posao. Ako bude trebalo, znat ćemo primijeniti i druga sredstva.
 • hrvatski branitelji imaju dostojanstvo koje i zaslužuju
 • provodimo decentralizaciju, a to je podloga uravnoteženog regionalnog razvoja. Moramo znati kako je još uvijek povlastica živjeti u Zagrebu. Moramo postići da bude povlastica živjeti bilo gdje u Hrvatskoj!
 • borimo se da nađemo svoje nestale
 • rješavamo pitanje blokiranih
 • borimo se protiv nasilja u obitelji
 • uključujemo mlade u svijet društvene odgovornosti
 • sve bolje iskorištavamo europske fondove
 • napokon se ponašamo kao ravnopravna članica Europske unije. Cijela EU uskoro dolazi k nama. Možda još nismo dovoljno svjesni kakav je to korak za Hrvatsku i za hrvatski narod! To je ono za što smo se borili: da budemo slobodni, neovisni, svoji na svome, da ravnopravno sjedimo za stolom europskih nacija.
 • i naposljetku: izvukla sam nas iz tzv. regiona i učvrstila u srednjoj Europi i na Mediteranu kroz Inicijativu triju mora. Tu nam je mjesto. Bivši predsjednik Vlade kaže neki dan na sučeljavanju da je to najgore društvo. Pa zar su Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Slovačka i druge države najgore društvo, zar su Njemačka koja se želi pridružiti i Sjedinjene Države, koje nas podržavaju, najgore društvo? I to je razlog zašto su važni ovi izbori, da spriječimo balkanske ideje", navela je predsjednica.

„Zaboravni“, maliciozni Milanović

... Govorio je u Pittsburghu 2012. i o Hrvatskoj kao državi „u kojoj se često čuju gusle i pucaju kubure“. Pa neka se čuju i neka pucaju! Ali je zaboravio reći da imamo najbolje liječnike, inovatore, sportaše, učenike i studente, ali i poduzetnike. Ne znam znate li da je g. Stjepan Šafran, predsjednik Uprave Metal Producta prije dva tjedna dobio priznanje „Europski poduzetnik godine“. Čestitajmo njemu i svim uspješnim Hrvatima diljem svijeta snažnim pljeskom! To je Hrvatska u koju vjerujem! To je Hrvatska za koju sam radila ovih pet godina i za koju ću raditi sljedećih pet godina!" ,poručila je Grabar-Kitarović.

Vi ste moja snaga, vi ste snaga Hrvatske!

Pozvala je sve na kraju da iziđu na izbore, jer je to pravo, ali i naša dužnost.

"Izaći na izbore znači voljeti Hrvatsku! A vi znate kome ćete dati glas! Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica. S vama i za vas! Jer nam je naša Hrvatska iznad svega!", zaključila je Grabar-Kitarović.